Oldalak

2013. július 8.

Könnyed nyári ízek: Citromos-olívás spagetti




Íme egy tökéletes példa arra, hogyan szakadhatunk el a megszokott paradicsomos, vagy tejszínes tésztaszószoktól...
...nagyon egyszerű és villámgyorsan elkészíthető tésztaétel, a citrom, bazsalikom és szardella triója annyira könnyed frissességet ad neki, hogy pont úgy fogjuk érezni magunkat, mintha egy tengerparti házikó teraszán üldögélnénk, a tenger csendes morajlását hallgatnánk, miközben friss, sós illatú tengerparti szél lengedezne... óóóóóó...
Én most teljeskiőrlésű tönkölylisztből készült spagettivel készítettem, nagyon jól megadta a mélységét és karakterét az ételnek! Szerintem érdemes ragaszkodni hozzá!



Hozzávalók 2 főre:
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 db kezeletlen lédús citrom
  • 5-6 db szardellafilé (nem szardínia!!!)
  • 10-12 szem kapribogyó
  • ízlés szerint fekete olajbogyó (nálunk kb 10 dkg)
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom
  • ízlés szerint frissen reszelt parmezán 
  • teljeskiőrlésű tönkölytészta
  • tengeri só
  • kb 1/2-1 dl extraszűz olívaolaj
  •  
     


Elkészítés:

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük.
Közben elkészítjük a tésztáravalót: A szardellát, a kapribogyót és a fele adag bazsalikomot mozsárban pépesre zúzzuk, ha kell, pici citromlével és olívaolajjal lazítjuk. Mozsár hiányában turmixolhatjuk is.
Az olívaolajat nem túl forróra hevítjük, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymagerezdeket, és pár pillanatig "sütjük", nem szabad barnulásig várni, mert megég, keserű lesz! Hozzáadjuk a szardellás-bazsalikomos kencét, a citrom kifacsart levét, és belereszeljük a héját. Pár percig lassú tűzön összesütjük, ha nagyon sűrű, olívaolajjal lazíthatjuk. megkóstoljuk, ha nem elég sós a szardellától, picit sózzuk. Ha kész, meghintjük a maradék apróra tépkedett bazsalikommal, beleforgatjuk a kifőtt tésztát, tálalásnál meghintjük frissen reszelt parmezánnal.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése