Oldalak

2014. január 5.

Céklás csokoládétorta Jamie Oliver receptje szerint



Nem tudom, mi a titka Jamie-nek...  beszélhetünk egyszerűségéről, természetességéről, profizmusáról, zsenialitásáról, elhivatottságáról, alázatáról, és sorolhatnám tovább... sok ilyen van... De mint tudjuk, vannak olyan sikerek, melyek mögött felesleges magyarázatot keresni, mert nem fogjuk megtalálni az okot. Jamie hosszú évek óta jelenség! Úgy szeretjük ahogy van, legyünk akár fiatalok, akár idősek, akár pasik, akár nők, pöszeségével, pohosságával, néha nem túl bizalomgerjesztően tisztának tűnő ujjaival együtt. Varázslatot csinál a főzésből, úgy érezzük,hogy igen, nem is bonyolult ez, csak csinálni kell... Ez van, kész! Uralja a gasztrocsatornák főműsoridejét, és kész... Mi meg tapadunk a képernyőre és kész...  És főzünk Jamie Oliver módra, lazán, egyszerűen, 30 vagy 15 perc alatt, vidékiesen, takarékosan, olasz módra, vagy ki ahogy akarja!  :) Nemde?



Most egy aktuális kedvencemet mutatom tőle. Céklát sokféle módon ehetünk, sokan gondolom az ecetes céklát eszik, vagy nem eszik... Van egy pár variáció a céklára ezen kívül! Téli szezonban alapétel kellene, hogy legyen, nagyon egészséges, ehetjük sütve, főzve, köretként, levesként és sorolhatnám. És íme, édességként is! Találkoztam már  a cékla-csoki kombinációval korábban is, sőt, sütöttem is már (úgy rémlik, valamilyen újságból, de nincs meg a recept), most Jamie receptje szerint készült ez a süti, megturbózva egy kis joghurtos mascarponéval és málnával, vékonyan meglocsolva a csokiöntettel... hmmm, hmmm... a srácok imádták!



Hozzávalók:
  • 200+100 g jó minőségű étcsokoládé
  • 250 g cékla
  • 4 db tanyasi tojás
  • 150 g bio nádcukor
  • 1 csipet só
  • 120 g darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál jó minőségű natúr kakaópor
  • vaj és kevés liszt a forma kikenéséhez
Joghurtos málnás mascarpone krém:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g joghurt
  • 3-4 evőkanál akácméz
  • 250  málna (fagyasztott)



Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4 fokozat).
Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, alulról stőpapírral kibélelünk, majd megszórjuk liszttel.
200 g csokoládét egy fémedényben, gőz fölött megolvasztunk (figyeljünk rá, hogy a csoki ne érintkezzen a vízzel és a gőzzel!)
A céklát meghámozzuk, felnegyedeljük (mindezt gumikesztyűben érdemes csinálni, mert kicsit horrorisztikusan fog kinézni a művelet után a kezünk). Aprítógépben felaprítjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és a céklát. A fehérjét habbá verjük egy csipet sóval.
A mandulát, sütőport és kakaóport elvegyítjük. A mandulás keveréket alaposan összedolgozzuk a tojásos-céklás masszával. 
A tojásfehérje hab harmadával fellazítjuk a tésztát, majd a többi fehérjehabot is hozzáadjuk, és óvatosan, hogy ne törjön, beleforgatjuk.
A tésztamasszát az előkészített tortaformába öntjük, majd az előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. (Tűpróbáig!)
A formában hagyjuk kihűlni. 
A maradék csokoládét felolvasztjuk a fent leírt módon. A mascarponét ízesítjük kevés mézzel, fellazítjuk joghurttal. A málnából pár szép szemet félreteszünk, a többit botmixerrel pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hozzákeverjük a mascarponéhoz. Tálalásnál a sütiszeletekre halmozunk a mascarponés krémből, tetejére málnát teszünk, és az olvasztott csokival megcsíkozva tálaljuk. A krémmel az egész tortát bevonhatjuk, jut belőle!

Jó étvágyat!



Eredeti recept megtalálható Jamie Oliver oldalán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése