Van az úgy, hogy kicsit ráérősebb a hétvége, nincs rohanás, ilyenkor jön el a házi tésztakészítés ideje! Van ebben a dologban valami autentikus, hogy nem egy zacskó száraztésztát veszünk elő, hanem reggel elmegyünk a piacra, beszerezzük a hozzávalókat, friss tanyasi tojást, erdei gombát, friss zöldséget, sajtokat, tejszínt.. majd otthon tésztát gyúrunk, nyújtunk, saját kezűleg megtöltjük, mennyei mártásokat készítünk hozzá... tudom, tudom, a mai rohanó világban nincs ilyesmire az embereknek ideje, de mégis! néha rá kellene szánni, egész más a hangulata! És én speciell ilyennek képzelem az életem minden hétvégéjét, ha majd egyszer, talán - ha az égiek is úgy akarják - Toscanába vagy egy provance-i kis faluba költözöm... na de ébresztő, egyelőre még ott nem tartunk, az ember itt is remekül megtalálja az élet effajta szépségeit, amikor a tavaszi jó időben bicajra pattan a család, és a szombat délelőttjét a városban tölti, piacozással, vásárlással, capuccinozással a kedvenc csokizónkban :)... igaz, hogy ilyenkor inkább délutáni ebédet főzünk, de a fene bánja, ha ezekben az élményekben van részünk!
S lassan itt a tavasz, elő a bringákkal, jön a sok finom, friss alapanyag is!
Aki szereti, próbálja ki medvehagymával is!
házi ravioli tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 kk extraszűz olívaolaj
- szükség szerint hideg csapvíz
- 1 kk tengeri só
Spenótos-ricottás töltelékhez
- 15 dkg friss (ha esetleg fagyasztott spenót, leveles)
- 15 dkg ricotta
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg fenyőmag
- ízlés szerint só, frissen őrölt bors
tészta lekenéséhez:
- 1 tojásfehérje
tálaláshoz:
- 10 dkg jó minőségű házi vaj (82% zsírtartalom)
- fenyőmag
- friss kakukkfű
- frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a tojásokkal és az olívaolajjal, sóval sima tésztává összegyúrjuk, (ha nem áll össze, 1-2 evőkanál hideg vizet adunk hozzá) majd hűtőben, folpackba csomagolva 1 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a felét éles késsel apróra vágjuk. A spenótot forró, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd szűrőben lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk, késsel apróra átvagdossuk. (Amennyiben fagyasztott a spenót, akkor a blansírozás kimarad, hiszen ezt már elvégezték helyettünk, csupán fel kell engednünk, és apróra vágnunk.)
A vajat és az olívaolajat összemelegítjük, rádobjuk az apróra vágott blansírozott spenótot, a finomra reszelt fokhagymát. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, (óvatosan, hiszen a parmezán is sós lesz) kicsit pirítjuk, hogy a spenót nedvessége elpárologjon. Hozzáadjuk a ricottát, a reszelt parmezánt, és a serpenyőben előzőleg megpirított fenyőmag felét. Összekeverjük, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
Közben a tésztabucinkat elővesszük, és alálisztezett deszkán tenyerünkkel laposra ütögetjük. Ha van tésztanyújtó gépünk, akkor segítségével vékonyra nyújtjuk, ha nincs, akkor deszka-nyújtófa! :)
A kész tésztának kb 1 mm vastagságúnak szabad lenni, annál vastagabbnak nem. Körülbelül 10 x 5 cm méretű téglalapokat - vagy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket - vágunk a tésztából. Az egyik felére kb 1 kávéskanál tölteléket halmozunk, körben tojásfehérjével megkenjük. Ráhajtjuk a másik oldalt, és villa segítségével (vagy ha rusztikusabbat szeretnénk, szimplán az ujjunkkal) körbenyomkodjuk, hogy összeragadjon.
Eközben egy tésztafőző lábosban vizet forralunk, amibe 1 evőkanál sót teszünk. A kész töltött raviolikat a lobogó forró vízbe dobjuk, és pár perc alatt megfőzzük. Vigyázat, ez friss tészta, nem főzzük sokáig! Tényleg 2-3 perc!
A vajat serpenyőben barnulásig (dióillatúra) forrósítjuk, a tűzről levéve beledobunk pár csippentésnyi kakukkfüvet.
A kész raviolikat a vajjal leöntjük, megszórjuk friss parmezánnal, kakukkfűvel és a pirított fenyőmag másik felével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése