Nagy kedvencem lett ez a sütemény...krémes, őszies, egészséges, már amennyire egy édesség az lehet...
Mostanában rá vagyok kattanva a zöldséggel készült édességekre, sokszor készítettem többek között a blogon is megjelenő avokádós-csokis muffint, illetve a "klasszikus" répás-diós szeletet, a tesztalanyok között van a cukkinis-csokis pite is. A céklák is ott várakoznak a hűtőben! :) Ebbe a sorba jött most ez a sütőtökös sajttorta, ami nem is volt kérdés, hogy nagy kedvenc lesz, nem csak nekem, hanem az egész család körében!
A sütőtök - Halloween ide vagy oda - nálunk alapvető őszi csemege, nagyon sokszor készítem csak úgy megsütve, befalatozni este a tv előtt. Fel sem kell sorolni szerintem, mennyi kedvező élettani hatással rendelkezik. Kiváló alapanyag levesekhez, főételekhez. Rendszeresen készítem ilyentájt a finom, minden hidegben istenien átmelegítő sütőtök krémlevest is, amivel tavaly a blogot indítottam (hogy eltelt az év, lassan gondolkodni kell, mivel is ünnepeljek... !:) ) Személyes kedvencem pedig a sütőtökból készült indiai curry, akár csak magában, akár csirkemellel kombinálva. Adjak még tippeket? :)
A bejegyzés eredeti témájánál maradva, nem mellékes az sem, hogy ezekkel a sütikkel remekül tudok a gyerekekbe egy kis vitamint diktálni, gondolom ez mindenkinek ismerős, hogy milyen trükkel lehet a srácokat rávenni az egészségesebb ételek fogyasztására. Hát ezzel mindenképp rá lehet!
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
a tortaalaphoz:
- 240 g teljeskiőrlésű keksz
- 60 g barna nádcukor
- 80 g olvasztott vaj
Krém:
- 375 g (3 doboz) natúr Philadelphia sajt (szobahőmérsékletű)
- 175 g nádcukor (vagy xilit)
- 4 ek liszt
- 100 g tejföl
- 1/2 tk fahéj
- csipetnyi szegfűszeg
- 1/2 kupaknyi narancsvirágvíz
- 1/2 tk só
- 4 egész tojás (szobahőmérsékletű)
- 1 kisebb sütőtök (a hosszúkás, ovális fajta)
Előkészítés:
A sütőtököt közepes darabokra felvágva 200 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, és tökhúst szitán átpasszírozzuk, esetleg botmixerrel pürésítjük.
A torta elkészítése előtt 1 órával kivesszük a sajtkrémet, a tejfölt és a tojást a hűtőből, mert ha
hidegek az alapanyagok, nem lesz szép sima a krémünk!
Majd előkészítjük a formát: a kapcsos tortaforma aljához az oldalával odafogatunk egy sütőpapírt.
Bemelegítjük
a sütőt 180 fokra.
Az alap elkészítése: A kekszet és az alaphoz való cukrot késes betétű
robotgépbe tesszük, és összedaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott
vajjal. Ezt a "morzsát" egyenletesen belenyomkodjuk a tortaformába, majd
előmelegített sütőben körülbelül 10-12 percet sütjük. Kihűtjük.
A
krémhez a sajtkrémet, a tejfölt és a cukrot robotgéppel habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, sütőtökpürét, fűszereket, narancsvirágvizet, elkeverjük. Majd
egyenként beleütjük a tojásokat, és így is habosra keverjük a krémet.
Ráöntjük a tésztaalapra, és 180 fokos sütőben körülbelül 45 perc alatt
megsütjük.
A sütés után a formában, rácsos felületen hagyjuk hűlni, majd minimum 4 órát még a hűtőben is hűtjük. Ezután szeletelhető!
Ha magasabb krémet szeretnénk, érdemes kisebb, 20-24 cm-es tortaformában elkészíteni. Mi jobban szeretjük így, alacsonyabb krémréteggel a sajttortákat, bár kétségtelen, hogy jobban mutat a magasabbal...
Jó étvágyat!
eredeti receptötlet: Martha Stewart
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése