Oldalak

2012. október 6.

Őszi ízek: Sütőtökös sajttorta


Nagy kedvencem lett ez a sütemény...krémes, őszies, egészséges, már amennyire egy édesség az lehet...
Mostanában rá vagyok kattanva a zöldséggel készült édességekre, sokszor készítettem többek között a blogon is megjelenő avokádós-csokis muffint, illetve a "klasszikus" répás-diós szeletet, a tesztalanyok között van a cukkinis-csokis pite is. A céklák is ott várakoznak a hűtőben! :) Ebbe a sorba jött most ez a sütőtökös sajttorta, ami nem is volt kérdés, hogy nagy kedvenc lesz, nem csak nekem, hanem az egész család körében!
A sütőtök - Halloween ide vagy oda - nálunk alapvető őszi csemege, nagyon sokszor készítem csak úgy megsütve, befalatozni este a tv előtt. Fel sem kell sorolni szerintem, mennyi kedvező élettani hatással rendelkezik. Kiváló alapanyag levesekhez, főételekhez. Rendszeresen készítem ilyentájt a finom, minden hidegben istenien átmelegítő sütőtök krémlevest is, amivel tavaly a blogot indítottam (hogy eltelt az év, lassan gondolkodni kell, mivel is ünnepeljek... !:) ) Személyes kedvencem pedig a sütőtökból készült indiai curry, akár csak magában, akár csirkemellel kombinálva. Adjak még tippeket? :)
A bejegyzés eredeti témájánál maradva, nem mellékes az sem, hogy ezekkel a sütikkel remekül tudok a gyerekekbe egy kis vitamint diktálni, gondolom ez mindenkinek ismerős, hogy milyen trükkel lehet a srácokat rávenni az egészségesebb ételek fogyasztására. Hát ezzel mindenképp rá lehet!



Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

a tortaalaphoz:
  • 240 g teljeskiőrlésű keksz
  • 60 g barna nádcukor
  • 80 g olvasztott vaj

Krém:
  • 375 g (3 doboz) natúr Philadelphia sajt (szobahőmérsékletű)
  • 175 g nádcukor (vagy xilit)
  • 4 ek liszt
  • 100 g tejföl
  • 1/2 tk fahéj
  • csipetnyi szegfűszeg
  • 1/2 kupaknyi narancsvirágvíz
  • 1/2 tk só
  • 4 egész tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1 kisebb sütőtök (a hosszúkás, ovális fajta)

Előkészítés:
A sütőtököt közepes darabokra felvágva 200 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, és tökhúst szitán átpasszírozzuk, esetleg botmixerrel pürésítjük.
A torta elkészítése előtt 1 órával kivesszük a sajtkrémet, a tejfölt és a tojást a hűtőből, mert ha hidegek az alapanyagok, nem lesz szép sima a krémünk!
Majd előkészítjük a formát: a kapcsos tortaforma aljához az oldalával odafogatunk egy sütőpapírt.
Bemelegítjük a sütőt 180 fokra. 

Az alap elkészítése: A kekszet és az alaphoz való cukrot késes betétű robotgépbe tesszük, és összedaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Ezt a "morzsát" egyenletesen belenyomkodjuk a tortaformába, majd előmelegített sütőben körülbelül 10-12 percet sütjük. Kihűtjük.

A krémhez a sajtkrémet, a tejfölt és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőtökpürét, fűszereket, narancsvirágvizet, elkeverjük. Majd egyenként beleütjük a tojásokat, és így is habosra keverjük a krémet. Ráöntjük a tésztaalapra, és 180 fokos sütőben körülbelül 45 perc alatt megsütjük.
A sütés után a formában, rácsos felületen hagyjuk hűlni, majd minimum 4 órát még a hűtőben is hűtjük. Ezután szeletelhető!

Ha magasabb krémet szeretnénk, érdemes kisebb, 20-24 cm-es tortaformában elkészíteni. Mi jobban szeretjük így, alacsonyabb krémréteggel a sajttortákat, bár kétségtelen, hogy jobban mutat a magasabbal...

Jó étvágyat!

eredeti receptötlet: Martha Stewart

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése