Nagy kedvenceim az úgynevezett pucér torták, ami azt jelenti, hogy sem fondant vagy marcipán borítás nincs rajtuk, és a krém sem fedi be teljesen a tortát. Így rusztikus külsőt kapnak, és általában virágokkal, gyümölcsökkel díszítik őket, erősítve a minél természetesebb hatást.
Adott volt, hogy ez lesz a következő alanyom kipróbálásra. Férjem 50. szülinapját ünnepeltük épp a gyerekekkel, erre az alkalomra készült. Bár hozzáteszem, nem is olyan egyszerű ezt a rusztikus hatást elérni...
Mindenképp túrótortát terveztem, hiszen az ünnepelt kedvence a "mindegymilyen" gyümölcsös túrótorta. Most áfonyás változatban, kakaós piskótával készítettem, ami jó kis karaktert adott a tortának.
Díszítésnek a szülinapra kipróbáltam a csokicsorgatásos variációt is, ebben a változatban habcsókot és gyümölcsöket kapott a tetejére, mivel kicsit furán nézett volna ki a romantikus rózsás díszítés egy pasinak... :)
Hozzávalók egy 16 cm-es tortaformához:
a piskótához:
- 4 db tojás
- 125 g kristálycukor
- 105 g finomliszt (nálam tönkölyliszt)
- 15 g kakaópor
- 2 db 16 cm-es tortaforma, vagy karika, sütőpapírral bélelve
a krémhez (alap változat Katucinál):
- 250 g krémes túró (Aldiban lehet kapni, nem az édesített krémtúró!)
- 250 g mascarpone
- 100 g hideg habtejszín
- 120 g porcukor
- 70 g áfonyapüré (kb 100 g áfonyából turmixolva és átpasszírozva)
- 2 lap zselatin
díszítés:
- 100 g étcsokoládé (72%-os Satongo a Callebaut-tól)
Habcsókhoz:
- 100 g tojásfehérje (kb 3-4 tojásból)
- 100 g porcukor
- 100 g kristálycukor
- 50 g víz
(ebből a mennyiségből egyébként akár 2 tortát is feldíszíthetünk. Tapasztalat, hogy a "maradék" gyorsan párolog...)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortakarikát kibéleljük sütőpapírral.
A piskótához a tojásokat a cukorral fehér habbá verjük. Több részletben beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, és aláforgató mozdulatokkal belekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük a habot. A két előkészített tortaformában eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben megsütjük a piskótákat. Ha megsültek, kicsit hűlni hagyjuk, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
A krémhez a túrót és a mascarponét habosra keverjük a cukorral (ha esetleg nem kaptok krémes túrót, érdemes áttörni). A zselatin lapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk.Az áfonyapürét kicsit megmelegítjük. Beletesszük a kinyomkodott zselatint, elkeverjük, feloldjuk. A tejszínt csúcsos, de nem kőkemény habbá verjük. A langyosra hűlt áfonyát hozzáadjuk a kikevert túrókrémhez, simára keverjük, majd a felvert tejszínt óvatosan a krémhez keverjük. A piskóta előkészítéséig, de minimum egy órát hűtőben pihentetjük.
A piskóták tetejét - ha szükséges, mert nem teljesen egyenletes - recés késsel levágjuk, majd a korongokat vízszintesen kettévágjuk. Így 4 szép piskótakorongot kapunk. A betöltéshez az első korongot belehelyezzük a karikába, rákenjük a krém kb egynegyedét, majd ugyanezt megismételjük az összes piskótakoronggal. A tetejét szépen elsimítjuk, majd a maradék krémet rusztikusan a torta oldalára kenjük egy hosszú spaklival vagy tortakéssel. a tortát hűtőben minimum 2-3 órát hűtjük, pihentetjük.
A torta tetejét gyümölcsökkel, virágokkal díszíthetjük.
Lecsorgó csokimáz:
A csokoládé 3/4-ét mikroban vagy gőz fölött kb 45 fokosra melegítjük. Hozzáadjuk a maradék pasztillát, majd folyamatos kevergetéssel 31 fokosra visszahűtjük. Először a torta szélén körbecsorgatjuk a csokit, majd a közepére is csorgatunk , majd villámgyorsan elkenjük. Érdemes figyelni, hogy ne legyen túl vastag a csokiréteg, mert nehéz lesz elvágni.
A habcsókhoz kristálycukrot a vízzel sziruppá főzzük (maghőmérővel mérve 120 fok).
Közben a tojásfehérjét a porcukorral elkezdjük habbá verni. A szirupot hozzáadjuk és kemény csúcsos habot verünk. Habzsákból tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk sütőpapíros tepsire, majd 130 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük-szárítjuk. (Kedvenc habcsók receptem tortákhoz és tarte-okhoz Korponai Pétertől, Zsuzsinál)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése