Igen, pont olyan, mint a képen: roppan, aztán lágyan a szájba simul... :) és isteni kombinációt alkot a krém a szilvalekvárral meg a dióval!
Már írtam korábbi bejegyzésben is, hogy rabja vagyok a créme brulée-nek. Most őszies ízvilágban, fahéjas-szilvás-diós variációban készült. Hasonlót kedvenc debreceni éttermemben kóstoltam, ez ösztönzött az elkészítésre. Még mindig a számban érzem az ízét, most este van, kora délután ettem... Gasztroélmény a köbön a meleg kandalló előtt kanalazni ebéd után egy ködös novemberi délután... kár, hogy hamar elfogyott...
Szeretettel ajánlom!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 db tojássárgája
- 3,5 dl tejszín
- 7 dkg nádcukor
- 1 kk fahéj
- csipetnyi szegfűszeg
- szufflés edényenként 1 kk szilvalekvár (minőségi, "nemtudom" szilvából, cukor nélkül főzött)
- darabolt dió, megpirítva
- tetejére kb 1 kávéskanál cukor
Az elkészítéshez:
- 4 db szuffléforma
- 1 db magas peremű tepsi
- karamellizálópisztoly (beszerzés: nagyobb konyhafelszerelési boltok és lakberendezési áruházak, én a Kikában vettem)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (légkeverés). A diót apróra daraboljuk (nem daráljuk), majd serpenyőben szárazon illatosra pirítjuk.
A tojássárgákat és a cukrot elektromos habverővel habosra keverjük. Belekeverjük a fahéjat és szegfűszeget. A tejszínt megmelegítjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásos-cukros keverékhez, majd lassú tűzön felforraljuk és pár perc alatt besűrítjük. A formák aljára egy-egy kávéskanál szilvalekvárt pöttyintünk, majd a krémet elosztjuk a szuffléformákban, tetejüket megszórjuk a darabolt pirított dióval. (Nem baj, ha belesüllyed, sőt! könnyebb lesz karamellizálni.) A formákat a tepsibe helyezzük. Forró vízzel 2/3-ig felöntjük a tepsit, vigyázva, hogy a víz ne menjen a krémmel teli edényekbe. 30 percig sütjük a krémet.
Az elkészült krémeket kihűtjük, majd megszórjuk kb 1 kávéskanál cukorral, karamellizáló pisztoly segítségével karamellizáljuk a tetejüket. A diós résznél óvatosan, nehogy megégjen! Nekem is van még mit gyakorolni :)
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése