Oldalak

2012. április 8.

Húsvéti túrós kalács


Ha Húsvét, akkor nálunk biztos hogy saját készítésű kalács a reggeli. Tegnap este készítettem, most túróval töltöttem, koszorúra formáztam, és nagyon finom, könnyű kalács az eredmény. Ezzel a recepttel kívánok Minden Kedves Julia-blog olvasómnak Boldog Húsvéti Ünnepeket!



Hozzávalók egy kalácskoszorúhoz:

  • 50 dkg liszt (BL 80, ha lehetséges)
  • 3 dkg friss élesztő  (vagy 1 tasak szárított)
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 ek nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs Bourbon-vaníliás cukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj

túrótöltelék:
  • 25 dkg túró
  • 4 ek nád porcukor (nádcukorból darálva)
  • 1 biocitrom héja reszelve 
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojásfehérje
  • aki szereti, rumba áztatott mazsola, én most ezt a gyerekek miatt kihagytam, pedig úgy lett volna az igazi!


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, mikroban fél perc alatt meglangyosítjuk. A tejet is meglangyosítjuk, 1 dl-t bögrébe öntünk, beleteszünk 1 kk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A maradék tejbe beleütjük az egész tojást, az 1 tojás sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, összekeverjük. Az élesztős tejet hozzáöntjük a liszthez, majd jöhet a maradék cukros-tojásos tej, egy csipet só, és dagasztógéppel kidagasztjuk, szép hólyagosra, hogy elváljon az edény falától. Ez nálam kb 10-15 percet vesz igénybe. (mellesleg príma karerősítő gyakorlat, még géppel is...) Egy lisztezett tálba tesszük, a tetejét is megszórjuk kevés liszttel, és meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket: A tojásfehérjét habbá verjük. A túrót áttörjük, kikeverjük a porcukorral, reszelt citromhéjjal, tejföllel, és óvatos, laza mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot. A cél, hogy laza, habos maradjon, tehát ne törjük túlságosan össze!
A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, 1-2 perc alatt visszadagasztjuk (ezt már nem kell nagyon erős mozdulatokkal, csak finoman, érzéssel, ez már csak levezető gyakorlat...), majd két részre osztjuk. Mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk, és egyenletesen, a hosszabbik oldala mentén a középső harmadára kenjük a túrókrémet, majd feltekerjük, akár a rétest. Két, kb 35 cm hosszú rudat kell kapnunk. A két rudat egymásba fonjuk, majd kivajazott, kilisztezett koszorúformába rendezzük, és letakarva még kb 20-30 percig pihentetjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés)
 A pihentetés után 45-50 percig sütjük a kalácsot. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával letakarjuk. 
Tipp: a sütő aljába helyezzünk egy vízzel teli hőálló edényt, mert így nem fog kiszáradni a kalács!

Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése