Oldalak

2012. január 31.

Linguine rukolás pestoval


Úgy gondolom, ehhez a gyors tésztaételhez nem kell túl sok kommentár. Ez a finomság tipikusan a "Mi is van a hűtőben, amiből kaját lehetne csinálni?" alapon jött…
Csak álltam a hűtő előtt egy hétköznap, tűnődve, hogy milyen éhségűző délutáni ebédet kellene kb. 10 perc alatt összedobni? Egyébként is nagy kedvencem a hagyományos, bazsalikomos pestos spagetti, így gondolom, már az agysejtjeim hajlottak az ötletre… Mondjuk biztosan kaptak valamiféle segítséget korábban, mert emlékszem, hogy valamikor, valahol, valamelyik gasztrotémájú műsorban hallottam én fél füllel, hogy pestot tulajdonképpen bármilyen leveles zöld növényből lehet csinálni…talán Jamie? talán Nigella? vagy Rachel Allen? fogalmam sincs…  Úgyhogy amikor rájöttem, hogy hát igen, ott a rukola, ott figyel a zöldségesrekeszben, nem is volt kérdés, hogy ő lesz megint a befutó. A szerencsém az volt, hogy pont volt itthon fenyőmag, készültem ugyanis, hogy torta della nonnát készítek, de ebből most nem lett semmi, mert a fenyőmag a pestoban kötött ki…. tészta, olivaolaj mindig van itthon, ez nem is kérdés nálam, a grana padano sajt pedig majdnem mindig, mert a tésztaételeket  ezzel szeretjük. Úgyhogy így nem volt már akadálya a gyors kísérletnek.
Hát ez a csodálatos a tésztaételekben: egyszerűen nagyszerűek tudnak lenni! Arról nem is beszélve, hogy sajnos néha minden igyekezetem ellenére előfordul, hogy marad rukola a rekeszben, és ez nagyszerű felhasználási lehetőség, ha így járunk. Dióval, mandulával is ki fogom próbálni, arra az eshetőségre, ha nincs itthon fenyőmag...

A rukolás pesto hozzávalói 2 adaghoz:

1 jó nagy marék rukola (nálam fél salátásdoboznyi, azaz 50 g volt)
5 dkg fenyőmag (előtte szárazon meg is piríthatjuk)
5 dkg frissen reszelt parmezán + ízlés szerint a kész tészta tetejére is szórjunk)
1 gerezd fokhagyma
kb 1 dl olivaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors

2 főre 25 dkg linguine (vagy spagetti) tészta

Elkészítés:
Egy késes betétű robotgépbe beleszórjuk a rukolát, a fenyőmagot, reszelt parmezánt, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (tudom, hogy ez egy utálnivaló kifejezés, de tényleg nem mindegy, hogy kevésbé, vagy erősebben sózva, borsozva szeretjük!) Majd öntünk bele olivaolajat, kb 0,5 decit, és elindítjuk a gépet (természetesen lezárva! ) valószínűleg kell még bele olivaolaj, de óvatosan öntsük, nehogy ne vegye fel. Nekem durván 1 deci kellett hozzá.
A tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, Összeforgatjuk a pestoval, és frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése