Oldalak

2013. szeptember 8.

Citromos-kakukkfüves pisztráng grillen sütve, spenótos burgonyával, grill cukkinivel



Szeptember második hétvégéjének itthoni gasztroélménye... (egy Ikon-vacsora és a - végül számunkra sajnos betegség miatt elmaradt -  SVÉT között)
Szokásos "metrovásárlásomra" ezúttal elkísért Tomi, és a halaspult előtt átvette az irányítást.
 - - Szerencsénkre a halak nem szerepelnek az ízlésük szerinti tiltólistán, úgyhogy van nálunk egy hallgatólagos megállapodás,  miszerint minden második hétvégén valamilyen halas ételt ebédelünk. Ezt többé kevésbé betartjuk. - -
 Nos, Tomi tehát beszédbe elegyedett a halasbácsival, kifaggatta, mi a legfrissebb, honnan érkeznek a halak, kagylók, tengeri herkentyűk. Megvettük a szokásos Viktória-tavi fogasfilénket, (amiből a házi halrudak készülnek, egészséges változatban, sütőben - lesz róla bejegyzés) majd Tomi a királydurbincs és a pisztráng között hosszasan vacilálva végül ez utóbbi mellett döntött, mondván "anya ezt már nagyon régen ettünk" (így van, tényleg régen...)
Szerencsére az időjárás kedvezett a tervemnek, grillen készültek el a halacskák. A szokásos, de egyébként nagy kedvenc olívaolaj-citrom-fokhagyma triót feldobtam még egy kis citromos kakukkfűvel, (itt "termesztem" a teraszon, cserépben) ezzel a csodálatosan aromás, és halakhoz jól passzoló fűszernövénnyel tömködtük meg a pisztrángok hasát.
Köretként mindenféleképpen grillezett zöldséget terveztem, ám a fiúk nem érik be holmi cukkinikarikákkal, pláne hal mellé. Nyaralásunk alatt Horvátországban többször ettünk különféle halakat,  tengeri herkentyűket, és szinte mindig spenótos burgonyával tálalták az ételt, sajnos szinte csak vízízű, sótlan variációt kóstolhattunk. Már ott sem igazán értettem, hogy miért nem tudják ezt a nagyon egyszerű köretet normálisan elkészíteni.... pedig lehet, és nekünk most nagyon jól passzolt a fokhagymás-citromos-kakukkfüves pisztránghoz. 


Hozzávalók 4 főre:

 A citromos kakukkfüves pisztránghoz:
  • 4 db konyhakész pisztráng
  • 1 csokor citromos kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1 dl extraszűz oívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só

Spenótos burgonyához:
  • személyenként 2 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • spenótlevelek ízlés szerint (szezonban friss bébispenótból vagy zsenge spenótból készíthető, nekem most volt a fagyasztóban lefagyasztva, azt használtam)
  • olívaolaj

Grill cukkinihez:
  • 2-3 zsenge cukkini
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • zöldfűszer-keverék (oregano, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű)

Pisztráng sorakozó :)
Elkészítés:

A pisztrángokat megmossuk, teljesen felitatjuk róluk a vizet egy papírtörlővel. 
Elkészítjük a pácot: Az olívaolajba belecsorgatjuk a citrom levét, belenyomjuk a fokhagymát , belemorzsolunk a kakukkfűlevélkékből. Ezzel a páclével kívül-belül bekenjük a pisztrángokat, majd kicsit félretesszük.
Grillezés előtt felitatjuk a bőrükről a folyadékot, kicsit besózzuk szintén kívül-belül, beletömködjük a hasukba a citromos-kakukkfű ágakat. Így tesszük a grillrácsra őket. Mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Akkor vannak készen, ha a hasukba belekukkantva már szép fehér a húsuk. Levételnél széles lapátot használjunk, hogy szépen egyben maradjanak.
A cukkinikarikákat a pisztrángok mellett sütjük meg, miután sóztuk, fűszereztük, és kevés olívaolajjal bekentük őket.
 A spenótos burgonyához - ha fagyasztott spenótot használunk, - kicsit korábban kivesszük a fagyóból a spenótot, hogy kiengedjen kicsit. (Ha frisset használunk, megmossuk, lecsepegtetjük) A burgonyát kockákra vágva sós vízben megfőzzük. Az olívaolajat felforrósítjuk, a szeletekre vágott fokhagymát rádobjuk, majd szinte azonnal hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá, majd megpároljuk pár perc alatt. Hozzáadjuk a megfőtt burgonyát, összesütjük.


Jó étvágyat! :)

ha jól dolgoztunk, csupán ennyi marad... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése