Oldalak

2013. szeptember 4.

Chili con carne, a vízilabdások Jolly Joker étele



Talán a cím egy kis magyarázat után kiált... vagy mégsem?
Nálunk ugyanis a vízilabdás különítmény bármikor képes eltüntetni a regimentnyi chilis babot, s ha  anya azt gondolja, hogy akkora adag készült, amiből simán megvan a másnapi ebéd, akkor nagyon téved... Imádják... már csak Piedone bácsi miatt is, aki ezen a nyáron rejtélyes oknál fogva néminemű példakép is lett, persze nemcsak a múltja miatt, hanem mert folyton babot eszik. Így már oké? :)


Én meg úgy vagyok vele, ha már chilis bab, akkor ne csak egy szimplán összepakolt húsos-paradicsomszószos-babos cucc legyen, kerüljön bele minden, aminek bele kell: hagyma, szalonna, chilipaprika (módjával a fiatalok miatt), fűszerek, darabolt aszalt paradicsom, jó minőségű darált marhahús (esetleg sertéscomb) és persze a bab. Alapjában véve fogalmam sincs, hogy az alapverzió használ e kukoricát, (tartok tőle, nem), nálunk kötelező beletenni, mert azonnal reklamálás van.

A könnyebb fogyaszthatóság kedvéért házi készítésű tortillachipset ajánlok hozzá, oké, persze, van a boltban is, de az nem olyan autentikus...

Chili con carne házi tortillával:

Hozzávalók egy hadseregnyi adaghoz:

  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • 600 g darált marha vagy sertéshús
  • 6 szelet baconszalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/3 kk őrölt kömény
  • 1/2 kk oregano
  • darált szárított chiliparika (ha kapunk frisset és csípősen szeretnénk, akkor természetesen az a legjobb)
  • 10-15 db olajban eltett szárított paradicsom, lecsepegtetv, felcsíkozva
  • 300 g passzírozott paradicsom
  • 2-3 evőkanál házi, vagy mindenféle tartósítószertől mentes ketchup
  • 500-600 g konzerv vörösbab
  • 250 g konzerv kukorica

Tortillachipshez:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg tönköly finomliszt
  • 4-5 dkg vaj (az eredeti recept sertészsírral készíti, én ezt lecseréltem)
  • 1,5 dl víz
  • 1 csapott kk sütőpor
  • 1 kk tengeri só
  


Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott bacont, pirosra sütjük. Tekerünk rá frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a chilipaprikát, fokhagymát, szárított fűszereket, összeforgatjuk, majd jöhet a darált hús. Fehéredésig sütjük, majd sózzuk, puhára pároljuk. Jöhetnek a paradicsomok: a szárított (akár össze is turmixolható a paradicsomszósz egy részével), a passzírozott paradicsom, és a ketchup. Összeforgatjuk. A végén a babot és a kukoricát adjuk hozzá, ezzel is rotyogtatjuk pár percig. Kész :)

Tortilla:

A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral. Morzsoljuk össze a vajjal, és fokozatosan adjuk hozzá a vizet, közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Lefedve pihentessük fél órát.
Formáljunk kis golyókat a tésztából, majd deszkán nyújtsunk belőle kis lepénykéket, amiket felforrósított palacsintasütőben süssünk oldalanként 1-2 percig (amíg kicsi barna pöttyös nem lesz, akár a palacsinta) Tálalásig konyharuhával fedjük le. 
Fogyasztáskor kis háromszögekre - chipsre - tépkedjük.

Jó étvágyat!

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy nem kell az összes víz a tésztához, ezt az állagán érezzük. Ha picit tovább sütjük, keményebb, ropogósabb lesz, ilyenkor kiválóan alkalmas mártogatásra! 
A mártogatósokról is fogok írni! :)

A tortilla receptje Vrábel Krisztina Főzd magad! c. könyve alapján készült, apróbb módosításokkal.(165. old)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése