Talán a cím egy kis magyarázat után kiált... vagy mégsem?
Nálunk ugyanis a vízilabdás különítmény bármikor képes eltüntetni a regimentnyi chilis babot, s ha anya azt gondolja, hogy akkora adag készült, amiből simán megvan a másnapi ebéd, akkor nagyon téved... Imádják... már csak Piedone bácsi miatt is, aki ezen a nyáron rejtélyes oknál fogva néminemű példakép is lett, persze nemcsak a múltja miatt, hanem mert folyton babot eszik. Így már oké? :)
Én meg úgy vagyok vele, ha már chilis bab, akkor ne csak egy szimplán összepakolt húsos-paradicsomszószos-babos cucc legyen, kerüljön bele minden, aminek bele kell: hagyma, szalonna, chilipaprika (módjával a fiatalok miatt), fűszerek, darabolt aszalt paradicsom, jó minőségű darált marhahús (esetleg sertéscomb) és persze a bab. Alapjában véve fogalmam sincs, hogy az alapverzió használ e kukoricát, (tartok tőle, nem), nálunk kötelező beletenni, mert azonnal reklamálás van.
A könnyebb fogyaszthatóság kedvéért házi készítésű tortillachipset ajánlok hozzá, oké, persze, van a boltban is, de az nem olyan autentikus...
Chili con carne házi tortillával:
Hozzávalók egy hadseregnyi adaghoz:
- 2-3 evőkanál olivaolaj
- 600 g darált marha vagy sertéshús
- 6 szelet baconszalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1/3 kk őrölt kömény
- 1/2 kk oregano
- darált szárított chiliparika (ha kapunk frisset és csípősen szeretnénk, akkor természetesen az a legjobb)
- 10-15 db olajban eltett szárított paradicsom, lecsepegtetv, felcsíkozva
- 300 g passzírozott paradicsom
- 2-3 evőkanál házi, vagy mindenféle tartósítószertől mentes ketchup
- 500-600 g konzerv vörösbab
- 250 g konzerv kukorica
Tortillachipshez:
- 15 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg tönköly finomliszt
- 4-5 dkg vaj (az eredeti recept sertészsírral készíti, én ezt lecseréltem)
- 1,5 dl víz
- 1 csapott kk sütőpor
- 1 kk tengeri só
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott bacont, pirosra sütjük. Tekerünk rá frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a chilipaprikát, fokhagymát, szárított fűszereket, összeforgatjuk, majd jöhet a darált hús. Fehéredésig sütjük, majd sózzuk, puhára pároljuk. Jöhetnek a paradicsomok: a szárított (akár össze is turmixolható a paradicsomszósz egy részével), a passzírozott paradicsom, és a ketchup. Összeforgatjuk. A végén a babot és a kukoricát adjuk hozzá, ezzel is rotyogtatjuk pár percig. Kész :)
Tortilla:
A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral. Morzsoljuk össze a vajjal, és fokozatosan adjuk hozzá a vizet, közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Lefedve pihentessük fél órát.
Formáljunk kis golyókat a tésztából, majd deszkán nyújtsunk belőle kis lepénykéket, amiket felforrósított palacsintasütőben süssünk oldalanként 1-2 percig (amíg kicsi barna pöttyös nem lesz, akár a palacsinta) Tálalásig konyharuhával fedjük le.
Fogyasztáskor kis háromszögekre - chipsre - tépkedjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzés: Előfordulhat, hogy nem kell az összes víz a tésztához, ezt az állagán érezzük. Ha picit tovább sütjük, keményebb, ropogósabb lesz, ilyenkor kiválóan alkalmas mártogatásra!
A mártogatósokról is fogok írni! :)
A tortilla receptje Vrábel Krisztina Főzd magad! c. könyve alapján készült, apróbb módosításokkal.(165. old)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése