Oldalak

2013. szeptember 1.

Chili, tonkabab, gyömbér....avagy főzött csokifagyi alaprecept kezdő otthoni fagyikészítőknek

Kisebb nyári őrület, majd pihi, és egy nagyobb konyhaátalakítás után újra itt :)

A nagyobb konyhaátalakítás miatt lesz pár recept (például fagyik), melyek lehet, nem éppen a legaktuálisabbak szeptember elején, dehát jövőre is lesz nyár, és előfordul hogy télen fagyira vágyunk...
Mivel  nem biztos, hogy minden olvasóm notórikus és rendszeres fagyikészítő, és hátha más is vágyik arra, hogy minél kevesebb műanyagot lapátoljon be csokoládéfagylalt álnév mögött, és rászánja magát az otthoni készítésre, úgy döntöttem felteszem a lehető legfinomabb és legalapabb fagylaltreceptet. (Különben is, már nyár eleje óta itt figyelt a bejegyzés, nem akartam tovább várakoztatni szegényt...) Én mindenesetre bíztatok mindenkit, hogy csináljon otthon fagyit, néhány alaprecept ismerete tükrében számtalan variáció áll rendelkezésre! Úgyhogy pepecselésre fel! :) S bár előnyös dolog egy otthoni fagyigép, a legtöbb recept elkészíthető anélkül is...


Én ezt a csokifagyi receptet használom nagyon régóta... Bár a neten számtalan verzió kering, az alapok alapja ez, legalábbis ami a tojás-tej-cukor arányokat illeti. A lényeg, hogy ahány deci folyadék (ami legjobb ha min. 2,8% zsírtartalmú tej), annyi tojássárgája, és annyiszor 20g cukor legyen a mennyiség. A tej egy részét, kb a felét ki lehet váltani tejszínnel, úgy még krémesebb, bár enyhén szólva zsírosabb fagyi lesz az eredmény. A csokoládét illetően pedig a legfontosabb szabály: minőségi legyen, ne holmi hidrogénezett zsiradékkal felturbózott csokoládénak nevezett édesség. Fél liternyi tejhez és 5 tojássárgájához én 10-15 dkg csokit szoktam tenni, amit ha úgy tartja kedvem, a lehető legmagasabb kakaótartalmú csoki (mondjuk 75%-os Tanzánia, ami nagyon karakteres), ha a gyerekeknek készül, akkor kerül bele bizonyos arányban tejcsoki is.
A címben pedig nem véletlenül került felsorolásra az a sokminden finomság, ízlés kérdése, mivel bolondítjuk meg a csokifagyit. A lehetőségek tárháza végtelen, aktuális ötlet és készletfüggő a dolog...
 És hogy hol tudunk jó minőségű csokoládét venni, legalábbis ha az ország keleti felében élünk? Például itt:

Csokoládéfagylalt alaprecept

Hozzávalók:

5 tojássárgája
5 dl tej (min. 2,8% zsírtartalmú)
100 g cukor (nádcukor, xilit, egyebek)
10 dkg 60%-os étcsokoládé
5 dkg 39%-os tejcsokoládé


Elkészítés:

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. A tejet közben melegítjük, és ha már szinte forr, pár evőkanálnyit a tojásos krémhez keverünk belőle, majd lassan, apránként ráöntjük az egész tejet. Összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét, kevergetve megvárjuk, míg elolvad, majd nagyon lassú tűzön - nehogy a tojás kicsapódjon -  pár perc alatt besűrítjük. Szobahőmérsékleten, majd hűtőben teljesen kihűtjük.
Ha van fagylaltgépünk, akkor a következő lépés egyértelmű: fogyasztás előtt kifagyasztjuk.
Ha nincs fagyigép, akkor műanyag edényben a mélyhűtőbe tesszük, és 1-2  óránként villával átkeverve fagyasztjuk.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése