Oldalak

2013. szeptember 29.

Bor, mámor, Provance... avagy provance-i olíva-tapenade hiánypótló gyanánt


Bor, mámor, Provance...
... ódákat tudnék zengeni erről a filmről, annyira jól sikerült darab... csodás tájak, humor, vágyaim netovábbja szőlőbirtok patinás "házikóval", épphogy csak meglibbentett, pont a helyén lévő romantika... gondolatok az életről, borról... és még sorolhatnám azokat a dolgokat amivel belopta magát a szívembe, a főszereplők báját, szimpátiáját és sármosságát már nem is említem :)  S nem utolsó sorban, Julia barátnőm első ajándéka is ez a DVD volt! Így a film a "bármikor-akárhányszor" kategória vezető darabja nálam, bármi történjen... Jó is lenne egyszer majd úgy tengetni a napokat, ahogy a filmbéli birtokon teszik, reméljük, egyszer talán eljön majd az ideje....


 Amikor provance-i ízek után vágyom, és mondjuk valami gyors finomságot szeretnék, ami felidézi bennem ezeket az érzéseket, akkor ezt az olajbogyós kencét szoktam készíteni. Elkészítése villámgyors és pofonegyszerű. Sokoldalúan felhasználható, vendégváróként friss francia bagettel, vagy gyors vacsorának pirítóssal, illetve tésztára pesto gyanánt kiválóan működik! Nem mellesleg elég jó borkorcsolya a film mellé, tapasztalatból mondom. Az ember bekapcsolja a kandallót, bekuckózik a DVD elé, bekészíti tálcán a friss bagettet, olajbogyós kencét, érlelt sajtokat, egy palack szép vörösbort.... hmmm :) Próbáljátok ki!

Egyébként, ha már olajbogyó, Toszkánában épp szüreti időszak van... na ez a másik "vágyaim netovábbja"...:)


Hozzávalók kb 3 dl krémhez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 olajban eltett aszalt paradicsom
  • 60 g kapribogyó
  • 3 ág kakukkfű
  • 200g magozott fekete olajbogyó
  • 150 ml extraszűz olívaolaj
  • ízlés szerint citromlé (citrom lédússágától függően 1/4 - 1/2 citrom leve)
  • frissen őrölt feketebors
  • plusz 3 ek olívaolaj a tetejére


A fokhagymát megpucoljuk. A kakukkfűágakról csipkedjük le a leveleket. Az olajbogyókat, fokhagymát, aszalt paradicsomot, a kapribogyót, a kakukkfüvet bedobáljuk egy turmixgépbe, hozzáöntünk egy kevés olívaolajat, és darabos krémmé keverjük. Ha van egy jó gránitmozsarunk, és kitartóak vagyunk, abban is elkészíthető, de jó kis karmunka kell hozzá. A végén hozzákeverjük a maradék olívaolajat, citromlevet, majd ízesítjük a borssal.
Kiválóan illik grillezett húsokhoz is, mennyei spagettivel, de mi friss bagettel, illetve tönkölykenyérből készült pirítóssal szoktuk leggyakrabban enni. Parmezánforgácsokkal még finomabb!

Jó étvágyat!


Ha nem fogyasztjuk el azonnal, sterilizált üvegbe töltjük, lezárjuk a tetejüket 1-2 evőkanál olívaolajjal, és szorosan rácsavarjuk a tetejüket. Így tárolva kb 2 hónapig tartható el hűtőszekrényben.

Az olajbogyókrémet a következő recept alapján szoktam készíteni: Ajándékok a konyhából, Alexandra kiadó, Provance-i tapenade,  99. old. Újabban kisebb változtatással készül, szardella helyett aszalt paradicsommal készítem, így jobban bejön az íze!.


Kicsi olajfám a teraszon... vajon mikor szüretelhetek róla saját olajbogyót?
Nem saját fotók forrása: Love for all season FB oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése