Oldalak

2013. szeptember 26.

Szín és ízkavalkád a köbön: Sütőtökös gnocchi zsályás erdei gombával, madársalátával



Bevallom, néha semmi porcikám nem kívánja a sütés-főzést hétköznap esténként, és legtöbbször arra vágyom, hogy inkább a srácaim készítsenek nekem vacsorát - néhanapján ez is előfordul, ilyenkor rántotta és francia pirítós szerepel legtöbbször a repertoárban :)



Megfigyeltétek már egyébként, hogy ahogy megyünk az őszbe - télbe, egyre több narancsszínű és más színes alapanyag áll rendelkezésre? Sütőtök, batáta, narancs satöbbi? Van még finom kápiapaprika, akad még koktélparadicsom is...  Tudja ám a jó anyatermészet, mire vágyik az ember lánya... (napfény) Úgyhogy mivel elkezdődik például a sütőtök szezonja, ilyenkor számomra vétek kihagyni az efféle színes finomságokat. Így van, hogy nekem sem kell kétszer mondani, hogy nekiálljak egy "dolgosabb" vacsinak. Igazából ennél a gnocchinál előző nap is jól előkészíthetőek a munkafázisok. 
A gnocchi személyes kedvencem, de a fiaim sem vetik meg. Néha van annyira szerencsém, hogy a vasárnapi ebédből kimarad egy kis burgonyapüré, ez most nagyon jól jött, hiszen a sült tök mellett ez adja a gnocchi alapját. Zsályát itt "termesztek" a teraszon, csak letépkedni kell :) A erdei gombából pedig mindig bevásárolok, ha piacra megyek, illetve a bevásárlóközpontok mélyhűtőpultjában mindig megtalálom a vargányás gombakeveréket. Már csak egy kis zöld hiányzik a képből, most madársaláta lett a befutó.

Hozzávalók 4 főre:
 
A gnocchihoz:
  • 100g maradék burgonypüré (vagy ugyanennyi főtt burgonya, ekkor adunk még hozzá plusz kevés vajat)
  • 200 g sült sütőtök
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg tönkölyliszt
  •  csipetnyi só
Erdei gombamártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (akár elhagyható)
  • 200 g vegyes erdei gomba (most fagyasztott, ha lehetőség van persze friss)
  • só, bors
  • szárított kakukkfű
  • 1,5 dl tejszín
A tetejére: frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

A sütőtököt 200 fokos sütőben megsütjük (akár előző nap)
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, pürésítjük, hozzáadunk egy kis evőkanál vajat (előzőleg is elkészíthető). Nekem most kész, maradék burgonyapürém volt, így ezzel készült. A tököt is szétnyomjuk villával. A még meleg tökhöz és burgonyához hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást, és kézzel egynemű tésztabucivá gyúrjuk. Felforralunk egy nagy lábos vizet, teszünk bele sót. Közben a bucit négyfelé osztjuk, és mindegyik buciból rudat sodrunk, majd kb ujjnyi vastag "korongokat" vágunk belőle. A korongokat kis gömbökké formáljuk a tenyerünk között, majd villával megnyomjuk, így lesz belőle kis cuki gnocchi. 



A gnocchikat forró vízbe dobjuk, és ha feljönnek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük.

Időközben elkészítjük a gombaragut: A vaj és olaj keverékén megfuttatjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, megsütjük A gombát megmossuk (egy szakembertől kérdeztem, azt mondta, az erdei gombát meg KELL mosni), kívánt módon felszeleteljük, rádobjuk a hagymára, összeforgatjuk, és néha megkeverve megsütjük-pároljuk. Megszórjuk szárított kakukkfűvel. Néhány perc múlva hozzáadjuk a tejszínt, és takarékon összeforraljuk.

A gnocchikat összekeverjük a raguval, parmezánnal megszórva, madársaláta-ágyon tálaljuk.

Jó étvágyat!



Receptötlet Kaldeneker György oldaláról származik, kisebb változtatásokkal, saját konyhára igazítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése