Oldalak

2013. május 17.

Zöldspárgás pite fetával, újhagymával


Spárgaszezonban gyors vacsinak elfoglalt hétköznapokra. Finom! Ennyi! :)


Hozzávalók 1 nagyobb piteformához:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 300 g zöldspárga
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 2 szál újhagyma
  • 100 g fetasajt
  • frissen őrölt bors
  • 4-5 zsenge zsályalevél
  • csipetnyi só (óvatosan, mert a feta elég sós!) plusz 1 kk a spárga főzővizéhez.


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a sütőedény méretének megfelelően. A sütőedényt kivajazzuk, lisztezzük, a levelestésztát beleszabjuk. Vakon elősütjük. (azok kedvéért, akik nem tudják, a vakon sütés a tészta elősütését jelent, ezt úgy végezzük, hogy a tésztára sütőpapírt fektetünk, majd valamilyen "súlyt", rizst, babot stb... szórunk rá, és kb 10 perc alatt elősütjük. A súly azért kell, hogy a helyén maradjon a tészta, ne púposodjon, ne hajoljon meg a széle.)
A spárgákat folyó víz alatt megmossuk, ha finom zsenge, akkor nem szükséges hámozni. A szárvégüket letörjük, pont a fás résznél fog elpattanni. 6-8 db szép spárgasíp kivételével feldaraboljuk, és a lobogó forró vízben az egész és a feldarabolt spárgákat is roppanósra hagyva megfőzzük (pár perc). Közben a tojásokat elhabarjuk a tejszínnel és a tejjel, belemorzsoljuk a fetát, belekarikázzuk a hagymákat, borssal, felaprított zsályalevéllel ízesítjük. A spárgadarabokat leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd a kis darabokat belekeverjük a tojásos elegybe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. Ezt a keveréket ráöntjük az elősütött tésztára, elrendezzük rajta az egész sípokat, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Akár forrón, akár hidegen is mennyei!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése