Oldalak

2013. május 20.

Bodzás fehércsokis panna cotta eperrel



Egy sztorival kezdeném...
Amerre futni járok, "az erdő mélyén", ilyentájt rengeteg bodza nyílik, hívogatóan illatozva... tele a levegő édeskés, bódító illatával. Ellenben, odáig el kell jutni, ezt vagy futva, vagy bicajjal tehetjük meg. A múltkorában meséltem egy kedves barátnőmnek, hogy bodzával szeretnék a futásból hazatérni, bodzaszörpöt, és egyéb bodzás finomságokat készíteni, csak nem is tudom, mibe kellene tenni, mert a nylonzacskó nemigazán tesz jót neki, befülled, papírtasak meg éppen nem volt se égen, se földön. Erre a kis drága csupa jószándékkal megszólal: hát van neked fonott kosarad, vidd el azt, abban nem törik össze, nem is fülled be! :) Na igen, szép is lenne fonott kosárral a kezemben róni a kilométereket! :)
A cél szentesíti az eszközt, vászonzsákkal megoldottam a kérdést! 
A Panna Cotta nevű olasz tejszínes desszert pedig nagy kedvencem, elkészítése nem bonyolult, most fehércsokis változat készült, s ha már van bodza, miért ne legyen a pannánk is bodzás? Az ízeket a csokiganache készítésnél is alkalmazott áztatással nyertem ki a bodzából, pont annyira van jelen a pannában, amennyire kell, nem tolakodik, csak felsejlik... Az eperöntet maradt mellé, remekül kiegészítik egymást! Íme:

Bodzás-fehércsokis panna cotta eperrel

Hozzávalók:

  • 250 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 3 lap zselatin
  • 75 g fehércsokoládé
  • 5 evőkanál világos nádcukor
  • 4-5 bodzavirág 
  • 30 dkg friss eper
  • méz
  


Elkészítés:

A tejszínt felforraljuk, a bodzavirágokat beledobjuk, hagyjuk kihűlni. Jó, ha minél tovább áznak a virágok, lehet egy éjszakán át is! Az áztatás előtt én csináltam egy olyan mozzanatot, hogy a virágokról a virágport beleráztam egy-két mozdulattal a tejszínbe, hogy minél jobban kijöjjön az ízük.
A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A leszűrt tejszínt, tejet, cukrot és a fehércsokit egy lábosban, nagyon lassú tűzön addig melegítjük, amíg a csokoládé felolvad benne. Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, kevergetve feloldjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd előkészített kis tálkákba öntjük a folyadékot. Hűtőben egy éjszakán át hűlni hagyjuk.
Tálalás előtt a formákat meleg vízzel telt edénybe állítjuk, vigyázva, hogy ne menjen a formába a víz. Így elvileg elereszti az edényt, és könnyen kifordítható.

Eperöntet/epervelő:

Az epret váltott vízben megmossuk, kicsumázzuk, tetszőleges darabokra felvágjuk. Folyadék nélkül 2-3 evőkanál mézzel feltesszük főni. ha felforrt, kb a fele mennyiséget botmixerrel megturmixoljuk. Picit még összeforraljuk.
A pannát az eperöntettel meglocsolva tálaljuk.

Utóirat: megspóroltam azon leírást, miszerint honnan gyűjtsünk bodzát, és megmossuk e, ha igen, miért, és ha nem, miért... rengeteg helyen megtalálható az információ, nehéz konkrét tanácsot adni, szerintem mindenki tegyen saját belátása és szíve szerint!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése