Oldalak

2013. május 12.

Zöldspárga krémleves medvehagymás tönkölygaluskával, spárgasípjaival


Az van, hogy a gyerkőcök első számú kedvenc levese a harsogóan zöld brokkoli krémleves. Viszont, szinte minden hétvégén brokkolikrémlevest főzni kicsit nonszensz, úgyhogy muszáj vagyok néha egy kis furfangot csempészni a dologba. Tehát, gondoltam, ha zöld, és krém, akkor jöhetnek a "zöld"-ségek, most spárgaszezon lévén adott volt a választásom.


 Segítségemre volt az akcióban egy délidőben futó moziműsor, amire kedves édesapa némi unszolásra elvitte a srácokat, így nem somfordálgattak a lábam alatt a konyhában, hogy "anya mi lesz az ebéd és mikor eszünk már?"
Így nyugodtan tudtam készülni, s mire a moziból hazaértek, gondolom eléggé éhesek voltak, mert bár kérdezték ugyan, milyen leves, és választ is kaptak, hogy spárga, annyira nem érdekelte őket, hogy mire a második fogás előkészítése után kiléptem hozzájuk a teraszra, a spárgakrémleves elfogyott... mind megették! A terv bejött! a spárgát is szeretik! :)
A levesbetétnek a medvehagyma pestommal felturbózott galuskát készítettem, nem volt ellene kifogás...:)



Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöldspárga 
  • 3 szál újhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só (én  kb 1 teáskanállal indítok, és a lével felöntéskor teszek hozzá, folyamatosan kóstolva)
  • 1 evőkanál tönkölyliszt vagy barna rizsliszt
  • 1- 1,2 l víz vagy zöldségalaplé
  • 1/2 dl tejszín
  • friss petrezselyem

Medvehagymás tönkölygaluskához
  • 1 db tojás
  • tönkölyliszt, fele teljeskiőrlésű, fele sima, amennyit felvesz, és sűrű, de még lecsöppenős állagú legyen a végeredmény
  • 1 evőkanál medvehagymapesto
  • pici só

Elkészítés:

A spárgákat megmossuk, a végüket letörjük (pont ott fog eltörni, ahol már nem fás!), ha szükséges, zöldséghámozóval a sípjukat kihagyva meghámozzuk (ha szép zsenge a spárga, nem szükséges hámozni). A sípjukat levágjuk, félretesszük, a szárakat felkarikázzuk. A hagymákat megmossuk, felkarikázzuk, és olívaolajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a spárgát, összekeverjük, sózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a vízzel vagy alaplével. Kevergetve felforraljuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is épphogy összeforraljuk, majd nagyon apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
A spárgasípokat alaplében vagy sós vízben pár perc alatt roppanósra főzzük, a levest tálaláskor ezzel díszítjük.

A tönkölygaluskához először vizet forralunk, közben elkeverjük a tojást és a lisztet a sóval és a medvehagymapestoval, majd a forró sós vízben kifőzzük. Levesbetétként kínáljuk.

Medvehagymapesto: teljesen ugyanúgy készítettem, mint a bazsalikomos pestot, értelemszerűen medvehagyma került bele bazsalikom helyett. Lesz róla külön bejegyzés!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése