Oldalak

2013. március 29.

Levendulás créme brulée



Rajongója vagyok ennek az édességnek, nincs annál kellemesebb érzés, ahogyan a tetején roppanó karamellréteg áttörése után kellemesen krémes finomság landol a szánkban. Többféle ízesítésben kipróbáltam már (vanília, narancs, fehércsoki, étcsoki), s bár azt kell mondjam, a listát a nemrégiben kóstolt Ikonos narancsos változat vezeti, azért ez a levendulás sem olyan rossz variáció... sőt, az általam elkészítettek közül most ez a kedvenc. Imádom benne, ahogyan a levendula nem tolakodóan, csak finoman megjelenik, szinte csak a háttérben. Levendularajongók biztosan fogják szeretni! És remélem azért a többiek is kipróbálják! :)
S mégegy dolog: úgy kellett megmenteni a negyedik (talán nem is a legfotogénebb) csészényit, hogy tudjak róla képet készíteni, ugyanis az egész férfihadsereg rárepült! És másnap is ebéd után, vágyakozóan pillogtak felém, mondván: Anyaaaa, csinálsz megint olyan krémet aminek tudod olyan ropogós a teteje?  Persze nem kellett kétszer mondani! :)




Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 6 dkg cukor (finom nádcukor, vagy sima fehér)
  • 1 kk szárított levendulavirág
  • a tetejére: 4 púpos kávéskanál barnacukor
Az elkészítéshez:
  • 4 db kerámia szuffléforma, 
  • 1 magas peremű tepsi
  • karamellizálópisztoly: beszerzés: nagyobb lakberendezési boltok, Ikea, Kika


Elkészítés:

A tejszínbe szórjuk a levendulavirágot, felmelegítjuk, nem forraljuk. Félórát pihentetjük, leszűrjük. Közben a tojássárgákat és a cukrot elektromos habverővel habosra keverjük. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk az átszűrt tejszínt, simára keverjük, majd lassú tűzön pár percig kevergetve sodó állagúra főzzük. Közben a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A szufflé-edénykéket megtöltjük a krémmel, az edényeket pedig a tepsibe állítjuk. Vízforralóban vizet forralunk, és óvatosan a tepsibe öntjük az edények 2/3-áig, vigyázva, nehogy belecsapódjon a krémbe a víz. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt rászórjuk a cukrot, és karamellizáló pisztoly segítségével aranyszínűre olvasztjuk

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése