Oldalak

2013. március 26.

IKON - avagy fedezzük fel a kézműves konyhát Debrecenben!

Foto: Gálik Judit

Mostanában felgyorsult életünk miatt jobban előtérbe kerülnek a saját konyhán kívüli gasztroélmények is, mivel kevesebb időm van a főzésre, kísérletezésre, meg hát mostanában másfajta kísérletezések zajlanak, a csokoládé témájában, és nem otthon, hanem a csokiműhelyben :)

Párom névnapja alkalmából ajándékként egy különleges IKON vacsorát szemeltem ki Debrecen egyedi, kézműves konyhát üzemeltető éttermében... Az ötletet egy pár nappal azelőtti, meglehetősen pozitív élményem adta, amikor egy zártkörű beszélgetés keretében sok olyan tény kiderült az étteremről, ami kíváncsivá tett a folytatásra. Az ünnepi vacsoránkon azt kértük Pataky Péter séftől és az étterem munkatársaitól, hogy ajánljanak nekünk amit gondolnak, nem étlapról választanánk. Hát nem tudom, ki emlékszik a Lecsó című tündérien aranyos rajzfilmben arra a jelenetre (gasztroimádóknak alapmű), amikor Mr Ego étteremkritikus bekapja az első falatot, szóhoz sem jut, kritikusi tolla kiesik a kezéből, elcsodálkozik, felsejlenek gyermekkori emlékei, majd ellágyult mosollyal az arcán élvezettel elfogyasztja az elé tálalt ételt. Hát, körülbelül hasonló élményekkel gazdagodtunk az este folyamán mi is!

Előrebocsátom, hogy korábban csak annyit tudtam az IKON étteremről, hogy egy exkluzív, gyönyörűen kialakított, de drága étterem. Az előbb említett beszélgetésen kiderült azonban, hogy egy minőségi kézműves konyhát üzemeltető étteremről van szó, ahol mindennel szemben elsőbbséget élvez az alapanyagok minősége, az egyszerűség, a letisztultság és a szezonalitás. Jóízű fogásokat csakis az évszaknak megfelelő, kiváló minőségű alapanyagokból lehet készíteni, és ha ez adott, akkor nem szükséges erős fűszerekkel, ízfokozókkal elnyomni az ételek ízét. Az Ikonban ez az alapelv, alapanyagaikat főként helyi kistermelőktől, piacról szerzik be, saját fűszereket nevelnek kis konyhakertjükben. Saját kenyeret, bagettet sütnek (igazi sós vajjal kóstoltuk, mennyei!), házi tojásból tésztát gyúrnak a raviolihoz, halakat füstölnek, házi trüffelt készítenek. Nincs mikro, nincs fritőz, nincs olajszag, konyhaszag! Nekünk abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a séfasztalhoz ülhettünk, láttuk, hogyan készülnek az ételek, beszélgettünk, kérdeztünk... Rájöttem, itt nincs titok, csak alázat, elhivatottság, profizmus és - mint a créme brulée kapcsán kiderült - szeretet van. Ez érződik az ételeken is!

Séfasztal, foto:Gálik Judit

Az este első meglepetése a vendégváróként, mindössze a 4 alapvető hozzávalóból (liszt, só, víz,  élesztő),  frissen sütött kenyér, minőségi vajjal... (nem margarin és társai!) Valóban a gyermekkori ízeket idézi, amikor még centi vastagon kentük a vajat a kenyérre, mert ízletes volt! Emellé amolyan vendégváró falatként mangalica pástétomot kínáltak, omlós, krémes, rendkívül finom volt!
Közben Péter feltérképezte az ízlésünket, előételként kaptunk fokhagymával, petrezselyemmel, fehérborral készített kék kagylót fűszeres bagettel, majd ezután házilag füstölt lazacot zellerrel, almapürével... Én idáig ódzkodtam a kagylótól, de ez eléggé meggyőző élmény volt számomra, hogy ne féljek tőle. A lazac pedig személyes kedvencem, de ez a házilag füstölt változat mind ízében, mind textúrában minden eddigi kóstolómat felülmúlja. Remek kombinációt alkotott a zellerrel és az almával!

Kék kagyló fokhagymával, petrezselyemmel, fehérborral, fűszeres bagettel, fotó: Gálik Judit
Főételként a párom báránypecsenyét kért, én pedig rosé kacsamellet választottam csicsókapürével és mustáros kelbimbóval. Sajnos van korábbról negatív élményem a rosé kacsamellről... A készítési technikának köszönhetően azonban mindkét húsételünk omlós, puha, szaftos és ízletes volt! Pedig különleges fűszerek nem voltak rajta, a bárányon csupán az elmaradhatatlan rozmaring, a kacsamellen én csak sót éreztem... rosé mivoltából kifolyólag nem volt száraz, de véres sem, hanem puha, omlós, ízletes, a bőre pedig ropogós, s bár soha nem szoktam ilyen formában elfogyasztani a kacsa bőrét, most nem volt ez ellen semmi kifogásom. Személy szerint a csicsókát is imádom, nagyon jól passzolt a kacsa mellé a kelbimbó társaságában! (személyes véleményem is az, hogy sokkal többet lehetne otthoni körülmények között is zöldségpüréket készítenünk szezonális zöldségekből, hiszen táplálóak, finomak, egészségesek, és ami nagyon fontos, itt termesztik őket a közelben, nem tartósítják őket mindenféle vegyszerrel a szállítás idejére!)

Báránypecsenye, saját telefonnal fotózva

Rosé kacsamell, csicsókapüré, kelbimbó, saját telefonos fotó

 Desszertként házi gesztenyepüré és narancsos créme brulée várt ránk. A gesztenyepüréről csak annyit, hogy ez az Igazi, krémes, habos, hmmm, mennyei volt!

Házi gesztenyepüré, fotó:Gálik Judit

...és a narancsos créme brulée... na itt jönnek be a Lecsó-beli képkockák... nem jutottam szóhoz, tökéletesen minden a helyén volt benne, a narancsossága, a krémessége, a karamellréteg a tetején... A kérdésemre, hogy én itthon miért nem tudok ilyen finom krémeset készíteni, mi a titka, a desszertekért felelős András így válaszolt: a szeretet! ilyen egyszerű ez...:)


Narancsos créme brulée, saját telefonos fotó

Levezetőként volt még egy kis ízelítő az étterem bonbonjaiból és trüffeljeiből, csak annyit írnék: hmmm, hmmm...:) Nagyon-nagyon finomak!


Ikon bonbon, fotó: Gálik Judit

Azt hiszem, az utóbbi időszak legprofibb gasztroélményét kaptam az IKON-ban, minden tekintetben! Az odafigyelés, a kiszolgálás, az ételek minősége, ízletessége, a borválasztás az ételekhez Béla jóvoltából mind-mind tökéletes élményt nyújtott számunkra. És ami elsődleges: finomakat és egészségeseket ettünk! S bár nem a legolcsóbb kategóriás vendéglátóhely, hiszem, hogy érdemes betérni, akár csak úgy is.... Tudomásom szerint az étterem most dolgozott ki egy átlagemberek számára is elérhető vacsoramenü szolgáltatást pont azért, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az emberek ars poeticájukat és minőségi ételeiket!
Szívből ajánlom kipróbálásra, és örülök annak, hogy Debrecenben is gazdagodhatunk ilyen gasztroélményekkel!
Köszönöm a gyönyörű fotókat az ételekről Gálik Juditnak!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése