Oldalak

2013. április 5.

Kakukkfüves hagymakrémleves érleltsajt-ropogóssal


Esik, esik és esik... halmazállapottól függetlenül már nagyon elég volt a csapadékból... Inkább még őszies, nyálkás ez a francos idő, pedig már nagyon vágyunk mindannyian a napsütés, a színek és virágok után... nemde? Kicsit nonszensz, hogy április elején az embernek ősz feelingje van...
Keresem a piacon is a tavaszt, még nem nagyon találok medvehagymát, de rengeteg a cékla, még van csicsóka, meg többféle burgonya, gyökérzöldségek, hagymafélék... apropó, hagymafélék!!! Nálam az állandó fázás ellen 2 dolog segít: hagymaleves, és forrócsoki! Koncentráljunk akkor most az előbbire! Még gyorsan belefér egy kis "rosszidő" leveske... még télről ragadt itt, amikor azt gondoltam, elválunk egymástól én és Julia...

Akkoriban másfél hét hörghurutban való kínlódásom alapétele volt ez a leves... hagyma, kakukkfű, mint tudjuk, a legjobb köhögésre, (bár inkább teának szokták ilyenkor készíteni) de amikor az ember mindenféle teától a falnak tudna menni, na akkor jön el az isteni melengető fűszeres levesek időszaka! Javaslom, aki hasonló szituban először botorkál ki a konyhába, hogy mostmár főzni kellene valamit, az ezzel kezdje! Gyorsan elkészül, és főzés közben az edényből felszálló illatok önmagukban is gyógyítanak! Tehát megéri!
A gyerekeknél is nagy kedvenc lett, annak ellenére, hogy eleinte volt ódzkodás és villongás, hogy ők hagymából aztán nem esznek levest! Szerencsére megváltozott a véleményük, mostmár szívesen eszik!


Hozzávalók:

  • 5-6 fej hagyma (nálam vegyesen vöröshagyma, sonkahagyma, esetleg póréval is feldobhatjuk)
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kk himalája só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál barna rizsliszt
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • 1 liter zöldség vagy húsalaplé
  • friss kakukkfű
  • ízlés szerint érlelt sajt (nálam Nárcisz érlelt kakukkfüves sajtja, de bármilyen parmezán jellegű sajt is tökéletes, sőt!)

A hagymát megpucoljuk, felezzük és szeletekre vágjuk. (a hagyma héjából hagymateát főzünk!!!) A fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymákat, közepes lángon megfonnyasztjuk. A fokhagymát csak akkor adjuk hozzá, ha a többi hagyma megpuhult, nehogy megégjen. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel,  majd  takarékra vesszük, és még 10-15 percig fedő alatt pároljuk. Liszttel megszórjuk, 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a mustárt. Felöntjük zöldség vagy húsalaplével, majd felforraljuk, és takarékon főzzük még 10 percig. Ebben az állapotában is fogyaszthatjuk, ám én főleg a gyerekek miatt leturmixolom, így isteni krémleves az eredmény...
Tálalás előtt megszórjuk friss kakukkfűvel.
A sajtot lereszeljük, száraz serpenyőbe több kupacot szórunk belőle, és addig sütjük, míg aranybarnára pirul. A leves mellé chipsként tálaljuk.

(A leveshez az alaplével való felöntést megelőzően adhatunk egy kupica brandyt, így teltebbek lesznek az ízek, én ezt ki szoktam hagyni a gyerekek miatt.)


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése