Oldalak

2012. november 4.

Gyömbéres vöröslencseleves


Van a családban egy pár abszolut kedvenc leves, ez az egyik... utánozhatatlan keleties ízvilágát, melengető bársonyosságát elég nehéz felülmúlni.Mondjuk nem egy hagyományos leves kategória, de a különleges, indiai ízeket kedvelőknek biztosan tetszeni fog. Mi imádjuk, ez biztos!


Gyömbéres vöröslencseleves sütőtökkel és sárgarépával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 15 dkg hámozott, tisztított sütőtök
  • 1,2 l zöldségalaplé (esetleg húsleves, de szerintem ehhez az ízvilághoz nem annyira illik) vagy víz
  • kb. 2-3 cm-es friss gyömbér
  • 1 kávéskanál himalája só
  • 1/2 kávéskanál római kömény
  • 1 és 1/2 kávéskanál curry fűszerkeverék
  • 1 dl tejszín
  • a tálaláshoz frissen őrölt szárított chili (aki szereti)

Elkészítés:

A gyömbért, sütőtököt meghámozzuk, a gyömbért lereszeljük, a sütőtököt kis kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, félkarikára vágjuk. 
Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, beledobjuk a gyömbért, megkeverjük, majd rádobjuk a tököt és a répát, és együtt közepes tűzön kicsit sütjük őket. Közben sózzuk. Lassú tűzön fedő alatt 5 percig pároljuk, ha szükséges öntünk alá pici vizet. Hozzáadjuk a fűszereket, átkeverjük, majd hozzáadjuk a szűrőben leöblített vöröslencsét, és felöntjük az alaplével. Így főzzük takarékon addig, amíg a lencse és a zöldségek megfőnek, ez kb. 15-20 perc. Ekkor levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ha nagyon sűrű, öntünk még hozzá vizet vagy zöldséglevest. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön pár perc alatt beforraljuk. ha szükséges, ízlés szerint a fűszerekkel még utánízesítjük.
 Chilivel megszórva tálaljuk! 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése