Mint a bemutatkozásban is látható, előnyben részesítem a villámgyorsan elkészíthető fogásokat. Ezért is szeretem nagyon a tésztaételeket, mert amíg összedobok egy mártást, addig kifő a tészta is. Leginkább zöldségfélékkel szoktam variálni, így a gyerkőcökbe (főleg a Kicsibe) is tudok egy kis vitamint diktálni. Egyik kedvencem Alfredo bácsi selymes, parmezános-tejszínes tésztája, önmagában is nagyon finom, de sokszor megturbózom valamivel… A mostani változat brokkolival és egy kis baconszalonnával készült. A brokkoli nagyon jó barátunk, egészségvédő hatása szerintem mindannyiónk számára ismert, jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A spárgakelnek is nevezik (igaz én még ezt sosem hallottam), és meglepő, de egy káposztafélével van dolgunk! Szezonja őszre és a tél elejére esik. Neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó…. hát ez nagyon szépen hangzik, még egy ok arra, hogy imádjam… S hogy miért a farfalle? egyrészt ez volt itthon… másrészt olyan édesek ezek a kis pillangók, nem?… merthogy ez a jelentése a szónak…
A recept nem pont úgy készül,
mint az eredeti Alfredo, de így is mennyi lesz az eredmény!
Hozzávalók 2 főre:
- · 25 dkg farfalle
- · pár szelet bacon vagy füstölt szalonna
- · 2 szál újhagyma
- · kevés olivaolaj (szintén 1 evőkanálnyi)
- · só, frissen őrölt bors
- · 2 dl tejszín
- · 1-2 evőkanálnyi a tészta főzővizéből
- · bazsalikom, kakukkfű (természetesen legjobb ha friss, de én most fagyasztottat használtam)
- · 25 dkg brokkoli
- · frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
1.
A tésztát lobogva forró, enyhén sós vízben
kifőzöm.
2.
A megmosott brokkolit apró rózsákra szedem, és
enyhén sós vízben takaréklángon roppanós állagúra főzöm. Tehát ne főjön szét,
ne veszítse el a színét.
3.
Ezalatt összedobom a mártást: Kevés olívaolajon
elkezdem közepes lángon pirítani a felkockázott bacont, majd ha már kezd
„izzadni”, hozzáadom a karikára vágott újhagymát, és enyhén összesütöm. Tekerek
rá frissen őrölt borsot. Alacsony lángra veszem, hozzáöntöm a tejszínt,
összeforralom. Szórok bele frissen reszelt parmezánt, ízlés szerint. A mártás
sűrűségétől függően kanalazok bele a tészta főzővizéből, és a megfelelő krémes
állapot eléréséig kevergetve besűrítem (ezt a trükköt Stahl Judittól tanultam, miszerint
a tésztából kifő a keményítő, és kiválóan lehet vele sűríteni, selymesíteni a
tejszínes szószokat). A kész mártást megszórom a zöldfűszerekkel.
4.
Tálalásnál: tányérokba adagolom a tésztát,
rákanalazok a mártásból és a tetejére rendezem a brokkolirózsákat. Tetejére
frissen reszelt parmezán kerül.
Jó étvágyat! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése