Oldalak

2011. november 21.

Melengető sütőtök-krémleves

Igazából már régen lehetne saját gasztroblogom.....Folyamatosan főzök, sütök, csak éppen szinte sosem jegyzetelek és sosem jutott még eszembe, hogy fotózzak..mert ugyebár főzni nem emiatt szokott az ember lánya.....hát, most úgy gondoltam, nem elég csupán rendszerezni a kedvenceimet és gasztroélményeimet.....ha már lúd, legyen kövér...:-)

Mivel is lehetne kezdenem? Ősz van, már jó mélyen benne vagyunk a borús, ködös, és sajnos szmogos időben. Ebben az utálatos időszakban van egy nagyon jól bevált receptem, ami biztos hogy átmelegít. Imádom a sütőtököt, csak simán megsütve is, nemcsak az íze miatt.....Gyönyörű narancssárga színe visszahoz egy kis napsütést, és talán elűz egy kis rosszkedvet is (már akinek van). Mostanában egy kedves ismerősömtől kaptam többször is tököt, így gyakorlatilag szinte folyamatosan van belőle itthon....A finom melengető krémlevest nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell vele sokat pepecselni a konyhában, a végeredmény mégis isteni lesz....!

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök (az ovális fajta)
  • kb.1x1 centis gyömbérdarabka (ennek hiányában a gyömbérpor is jó, abból fél kávéskanálnyi kell)
  • 1/2 kávéskanál kurkuma
  • 1 és 1/2 kávéskanál liszt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint só, frissen őrölt chilipaprika 
  • olivaolaj
  • tökmag
Elkészítés:
  1.  A sütőtököt előkészítem, azaz meghámozom, magjait kikaparom, és kb. 2x2 centis kockákra feldarabolom. 
  2. Az olívaolajat felforrósítom, rádobom a tökdarabokat, picit megsózom, ráreszelem a friss gyömbért (vagy rászórom a gyömbérport), és ízesítem a kurkumával, átforgatom. Az edény fajtájától függően öntök alá pici vizet, de tényleg csak minimálisat, hogy nehogy odakapjon.
  3. Puhára párolom, szinte szétfővésig. Megszórom a liszttel, elkeverem, majd felöntöm kb 7 dl vízzel.
  4. Ezután összeturmixolom az egészet, majd belecsorgatom a mézet, és visszateszem a tűzre. 
  5. Beleöntöm a tejszínt is, és éppen csak összeforralom. Ha túl sűrű lenne (ez ugyebár a tök mennyiségétől függ), akkor vízzel még hígítom.
  6. Száraz serpenyőben megpirítom a tökmagot, tálaláskor megszórom vele a tálkákba kanalazott levest, majd rácsorgatok egy kis tökmagolajat is. Mi szórunk rá frissen őrölt szárított chilit is, még melengetőbb lesz tőle a leves...


Egyébként azt tudjátok, hogy miért egészséges a tökmagolaj fogyasztása? főleg férfiaknak....:-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése