„Négy héttel karácsony előtt
valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az
égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem
veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek,
meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s
keresni kezdi azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt…”
A mostani hétvégém az Adventre való készülődéssel is telt. Egyik kedvenc
kalácsomat készítettem el, ami mindig nagy sikert arat a karácsonyi ünnepi
időszakban. Mi is lehetne más, az olaszok ünnepi kalácsa, a Panettone… ahhoz,
hogy olyan szép magas legyen, mint amilyen a boltban, dobozban kapható, kellene
egy speciális sütőforma, amivel én még itthon Magyarországon nem találkoztam.
Úgyhogy találékonyságunkat kell, hogy elővegyük ehhez a recepthez. Nálam
készült már kuglófformában, koszorúformában, megfonva… de az persze úgy nem az
igazi Panettone… sokan írják a magas lábos variációt is, én ezt még nem
próbáltam, mert nincsen olyan fazekam, amit sütőben is használhatok. Tehát
továbbra is tanácstalan voltam… Mígnem, pár hete az egyik bevásárlóközpontban
rábukkantam egy kisméretű (szerintem kb. 16-18 cm átmérőjű) kapcsos
tortaformára…Innentől kezdve már csak annyi volt a dolgom, hogy
sütőpapírral duplájára magasítsam a falát, hogy a megkelt tészta felfelé tudjon
növekedni. Többfajta receptet kipróbáltam már, nekem a következő összeállítás
vált be a legjobban:
Hozzávalók egy 16-18 cm átmérőjű formában sült kalácshoz:
A tésztához:
·
40 dkg finomliszt
·
2,5 dkg élesztő
·
kb. 2,25 dl tej
·
7,5 dkg kristálycukor
·
csipet só
·
1 citrom reszelt héja
·
1 csomag vaníliás cukor (igazi vaníliával
készült!)
·
3 tojássárgája, +1 a lekenéshez
·
10 dkg vaj
·
10 dkg mazsola
·
5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy
cukrozott vegyes aszalt gyümölcs
A tetejére:
3-4 dkg olvasztott vaj, 1 csomag vaníliás
cukor (igazi vaníliával készült!)
A forma kikenéséhez vaj, liszt
Elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsolom, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórok bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatom. A lisztet átszitálom, mikroban langyosra melegítem, elkeverem egy nagy tálban a sóval és a reszelt citromhéjjal. A vajat mikroban óvatosan megolvasztom. A tojások sárgáját összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadom a megmaradt tej egy részét. Ezután a lisztes keveréket robotgéppel elkezdem dagasztani a tejes élesztővel, a tojásos-cukros keverékkel, az olvasztott, de nem forró vajjal, közben apránként adom hozzá a maradék langyos tejet is, de nem öntöm bele egyszerre, mert lehet, hogy nem kell az összes. Ha nagyon ragadna, pici lisztet szórok még hozzá, de nem szabad túl sokat, hogy lágy, rugalmas maradjon a tészta. Szép hólyagosra kidolgozom, míg sima felülete szépen elválik az edény falától. Lisztezett kelesztőtálban, lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztem (kb. 50-60 perc)
- A tészta kelési ideje alatt a következőket készítem elő: a mazsolát beáztatom langyos vízbe vagy rumba. A formát kivajazom, kilisztezem. Mivel én tortaformában készítem, sütőpapírból készítek egy magas peremet, amit a kapoccsal a forma aljához rögzítek, és úgy vajazom ki az edényt, hogy a papírt is bekenem. A nagyobb aszalt gyümölcsöket apró kockára darabolom (például aszalt sárgabarack).
- Ha szépen megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítom, rácsapok egyet, majd finoman átgyúrom. Gyúrás közben folyamatosan adom hozzá az alaposan lecsepegtetett mazsolát, a citrom - és narancshéjat, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt. Ha szépen eloszlott benne, az előkészített formába teszem, tetejét kereszt alakban bemetszem. Újra kelesztés következik, kb fél óra, de legalább addig, amíg melegszik a sütő, amit ilyenkor szoktam bekapcsolni 200 fokra. (légkeverés)
- Sütés előtt megkenem a tetejét tojással. Amint betoltam a sütőbe a tésztát, leveszem a hőmérsékletet 170-175 fokra. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, lefedem alufóliával. Körülbelül 35-40 percen át sütöm. Ezután a tetejét, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott vajjal gazdagon megkenem, és kb. 10-15 percre visszatolom a sütőbe. Néha szórok rá ilyenkor egy kis szeletelt mandulát is. Tűpróbával azért le szoktam ellenőrizni a kalács elkészültét.
Egy fontos és hasznos trükk: a
sülés idejére a sütő aljába teszek egy tűzálló tálban vizet, mert attól lesz
finom puha a kész kalács! Ha elkészült, tiszta konyharuhával lefedem, és úgy
hűtöm ki.
Szépen becsomagolva, szalaggal átkötve ajándéknak is kiváló!
Panettone |
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése