Bor- és gasztrofesztiválok, adventi,
karácsonyi vásárok… mi a közös bennük? Egy illat, egy érzés… Az ilyen
eseményeken, főleg az őszi-téli időszakban tudatosan keresek egy helyet, ahol
ez az ismerős illat fogad… sülő kenyér, a füstölt szalonna, és illatos hagyma
isteni kombinációja.
Igaz, hogy kemencém nincsen
itthon, de ez nem tartott vissza attól, hogy belevágjak itthon is a töki pompos,
azaz kenyérlángos (egyes helyeken langalló) elkészítésébe.
Első alkalommal a tészta
elkészítéséhez simán pizza alapreceptet használtam. Viszont nem pont olyan lett, amilyet szerettem volna. Elkezdtem a neten vadászni, nézegetni,
igazából mindenhol a pizzatésztához nagyon hasonló recept az alapja lángosunknak, a különbség annyi, hogy héjában
főtt burgonyát is kell tenni a tésztába... Nosza, akkor készítsük így! Innentől kezdve
nem is volt kérdés, hogy ez lesz a következő családi vacsora… A húgomék jöttek
hozzánk, kérdezték, mit készítek? „Tökipompost” válaszoltam… Na, kisültek a lángosok, nagyban falatozunk,
erre megszólal a húgom: Te, hol van ebben a tök? Mert én sehol sem érzem… :)
Szóval miért is hívjuk akkor
töki pomposnak? A kíváncsiságom nem hagyott békén. Utánanéztem, és azt találtam,
hogy Tök helységből származik, a pompos pedig azt jelenti: kenyérből
kiszakított darab… A
feltétet mindenki ízlésének megfelelően variálhatja, szerintem a legfinomabb a
hagyományos tejföl, füstölt szalonna, lilahagyma, és sajt kombináció… De
Tokajban, ahol legutóbb ettük, többféle
feltéttel lehetett kérni (pl:kolbász, zöldségek, füstölt tarja) A tejfölbe
összenyomott fokhagymát is tehetünk, úgy még finomabb (de kevésbé csók- és
társaságálló)
Tökipompos
Hozzávalók 4 személyre:
·
50 dkg finomliszt
·
2,5 dkg friss élesztő (vagy fél csomag
szárított)
·
2 db héjában főtt burgonya
·
1 evőkanál olívaolaj
·
langyos víz
·
1 kávéskanál nádcukor
·
ízlés szerint só
·
feltétnek: tejföl, füstölt mangalicaszalonna,
lilahagyma, füstölt tarja, sajt, esetleg fokhagyma
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos vízben felfuttatom. A lisztet átszitálom, közepébe mélyedést készítek, beleteszem az áttört főtt burgonyát, a felfuttatott élesztőt, az olajat, és ízlés szerint sót (ebbe kb 1 ½ kávéskanállal tettem). Először a robotgép dagasztókarjával összedolgozom, addig, amíg a tészta elválik az edény falától, utána deszkán még kicsit átdolgozom, hogy szép sima legyen a felülete és levegős legyen. Langyos helyen, kelesztőtálban duplájára kelesztem.
- Ha megkelt, picit átdolgozom, de csak éppenhogy! A tésztabucit kettéválasztom, és tepsi méretűvé nyújtom. (Ebből az adagból 2 tepsivel tudok készíteni, a tésztának sütés előtt kb. 1 -1 ½ cm vastagnak kell lennie.)
- Előmelegítem a sütőt, és amíg melegszik, addig is pihentetem a tésztát. Majd a 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben szűk 10 perc alatt elősütöm. Majd rápakolom a feltéteket, jelen esetben a fokhagymás tejfölt, szalonnakockákat, szeletelt lilahagymát, és a sajtot, majd visszatolom a forró sütőbe, és addig sütöm, amíg a tetején megpirul a sajt.
Tökipompos |
megjegyzés: a képen szereplő kenyérlángos a hétvégén kimaradt kb 13
dekányi burgonyapüréből készült, teljesen jól működött a dolog!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése