Mandulakrémes-mazsolás pite
Hozzávalók:
-
2 evőkanál tejföl
-
4 db tojás
-
5 dkg mazsola
-
10 dkg szeletelt mandula
-
1 csomag leveles tészta
-
7,5 dkg liszt
-
12 dkg cukor
-
5 dl tej
-
1 narancs reszelt héja
-
fél kupaknyi mandulaaroma
Elkészítés:
1.
Kivajazok, kilisztezek egy közepes méretű
piteformát. A mandulát serpenyőben világosra pirítom. ha kihűlt, a felét
aprítógépben megdarálom. A mazsolát beáztatom. A sütőt előmelegítem 180 fokra
(légkeverés).
2.
Elkészítem a krémet: A tejet lassú tűzön felforralom.
A tojások sárgáját simára kikeverem a cukorral, liszttel, a narancs reszelt
héjával, és a mandulaaromával. Kanalanként hozzáadom a forró tejet, majd visszaöntöm
a lábosba, és lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítem. Hagyom kihűlni,
időnként megkeverem. Ha kihűlt, hozzákeverem a tejfölt, a mandulát és a
mazsolát.
3.
A leveles tésztát a piteformához igazítva kicsit
kinyújtom, majd belefektetem, kiálló széleit a forma széléhez nyomkodva
lecsipkedem. Vakon sütéssel 10 percig sütöm (ez tulajdonképpen egy biztonsági
művelet, hogy nehogy a tésztát átáztassa a viszonylag folyékony krém).
4.
Kiveszem a sütőből a tésztaalapot, és forrón
megkenem tojásfehérjével. Kicsit szikkadni hagyom. Beleöntöm a krémet,
vigyázva, hogy nehogy a tészta peremén túlfolyjon. Kb. 30-35 percig sütöm. A
lényeg, hogy rezgősen szilárd legyen a teteje. Ekkor rászórom a pirított
mandulát, és még pár percig tovább sütöm, vigyázva, hogy a mandula és a krém
túl ne piruljon a tetején.
5.
Ha kész, pihentetem, és langyosan vagy hidegen
tálalom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése