Oldalak

2015. május 16.

Eper crumble joghurtfagyival


Eperszezon indul...! Végre-végre! Talán ezt az időszakot várjuk a legjobban mindannyian, az epren kívül nyílnak a virágok is, bodza, akác, a piacon harsogóan zöld zöldségek, spárga, spenót, brokkoli... A gyümölcsfáink levirágoztak, a fák tele vannak pici zöld szilvákkal és cseresznyékkel, előirányozva a következő finomságokat. Nyammm :)



Ez a morzsasüti dolog rendkívül praktikus, és más gyümölcsből  is készülhet, nem csak eperből. Szeretem az ilyen gyors és egyszerűen elkészíthető finomságokat, ez sokszor nagy segítség, ha gyorsan kell nasit varázsolni, márpedig mifelénk ez elég gyakori tendencia... és persze jó lenne, ha valamennyire egészséges is lenne...  Rebarbarával akartam, de éppen nem tudtam piacra menni, epret viszont szuper szomszéd zöldségesünktől beszereztem időben hálistennek... A morzsát pedig feldobtam egy kis mandulával. A finoman savanykás, selymes joghurtfagyi pedig remekül kiegészíti a gyümölcsös és ropogós réteget. Próbáljátok ki vaníliafagyi helyett, nagyon finom!




Hozzávalók:

  • 400 g eper
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 3-4 kávéskanál nádcukor vagy nyírfacukor (ízlés szerint)

Morzsa:
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g zabliszt
  • 50 g őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
  • 80 g nádcukor, vagy kb 60 g nyírfacukor
  • 1 csipet tengeri só
  • 75 g hideg vaj
  • ha szükséges, 1 kiskanál jéghideg víz, hogy kicsit összeálljon a morzsa

Joghurtfagyi:
(Ezt értelemszerűen már korábban elkészítjük)
  • 5 dl görög joghurt
  • 1/2 rúd vanília
  • ízlés szerint méz, most én ehhez a mennyiséghez bő 3 evőkanálnyi akácmézet használtam

Elkészítés:

Előző nap: A kikapart vaníliamagokat elkeverjük a joghurtban, majd összekeverjük a mézzel. Fagylaltgéppel kifagyasztjuk, vagy pedig fagyasztóba tesszük, és óránként villával átkeverjük, hogy a jégkristályok egyenletesen fagyjanak.

A morzsasütihez az epret megmossuk, kicsumázzuk, jól lecsepegtetjük, darabokra vágjuk őket. Egy tűzálló tálba tesszük, megszórjuk a nád vagy nyírfacukorral és a kukoricakeményítővel, elkeverjük, majd állni hagyjuk, ameddig a morzsa készül (kb 5 perc, de lehet sokat mondok...).
A morzsához késes robotgépbe szórjuk a lisztet, zablisztet, őrölt mandulát, csipet sót, cukrot, majd rákockázzuk a hideg vajat. Pulzálva dolgoztatva a gépet, morzsásra dolgozzuk. Ha nem kezd összeállni, egy kanál hideg vizet öntünk hozzá. Nem kell hogy teljesen egy tömbbe álljon. Ha mégis, hűtőbe tesszük fél órára, és ráreszeljük a gyümölcsre. Ha elsőre jó a tészta állaga, rászórjuk az előkészített gyümölcsre.
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pici színt kap, és a szélein elkezd kibugyogni a sülő eper. (Kb 15 - 20 perc)
A még meleg crumble-t joghurtfagyi gombócokkal tálaljuk. De hidegen is isteni! 
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése