Oldalak

2015. január 4.

Újévi kekszezés

BUÉK 2015! :)

Miután nálunk a karácsony előtti időszak 3. éve a munkáról szól, szegény Julia mostanában eléggé el volt hanyagolva...  bár amikor holtfáradtan esténként végigpörgettem a neten kedvenc oldalaimat, elindult ugyan a fantáziám, hogy mit kellene sütni, főzni, de idő nem volt rá. Egy bizonyos pont után már fantáziám se volt, és számítógép sem volt... Csak munka, munka több héten át, 7-ből 7 napot 10-12 órázva... hát, megszoktuk, édes teher, sose legyen nagyobb problémánk, és jól bírtuk, senki nem dőlt, ki, álltuk a sarat... tehát se sütés, se főzés nem volt, kvázi majdnem villámkajákon éltünk.
Az ünnepek alatt pihentünk, vendégeskedtünk és vendégeket vártunk... volt sütés-főzés természetesen, készültek olyan finomságok, amiből lesz bloganyag is, hurrá :)


A pihenő időszak legnagyobb slágere pedig a kekszkészítés lett. Minket is elért a sütipecsét-láz: miután több internetes készlet is az orrom előtt fogyott el, (a csokikészítés ebédszüneteiben próbáltam a netről levadászni őket) végül a Gasztroshop oldaláról rendeltem a cuki karácsonyi mintás és feliratozható keksznyomó pecséteket Karácsony előtt pár nappal... Meglepetésemre drága kisebbik fiam Jézuskája szintén egy keksznyomó pecsétkészlet volt, a karácsonyi vásárban szerezte be, gyönyörű rusztikus fa, persze azonnal szenteste fel kellett avatni... és jön a pláne: az ünnepek utáni első shoppingolásom (értsd: fürdőszobaszőnyeg-vásárlás) alkalmával mi volt az első dolog, amit megláttam az újonnan nyílt debreceni Tchibo-nál? a hőn áhított előzőleg elfogyott betűs keksznyomókészlet, hát persze hogy ezt is meg kellett venni... Úgyhogy mostmár van mivel nyomdázni, tehát egyfolytában kekszeket gyártunk... legalább együtt a család! :)

A mostanában készített kekszeim annyiban különböznek a korábbiaktól, hogy ezek gyakorlatilag linzertészta alapúak: a lisztet, cukrot, esetlegesen őrölt mandulát, diót hideg kockázott vajjal késes betétű robotgép segítségével morzsás állagúra keverjük, és tojássárgája segítségével állítjuk össze. Ez a tésztaalap pihentetés után szépen nyújtható és szaggatható-nyomdázható. Az arányokat tekintve a kiindulási alap a 3 rész liszt/őrölt olajos magvak, 2 rész vaj, 1 rész cukor, ehhez tojássárgája. Ezt viszont, ha olajos magvakkal dolgozunk, némiképp variáljuk. Nálunk jobban beváltak a kicsit mandulásabbra/diósabbra, netán pisztáciásabbra készített kekszek, sokszor nem is őröltem teljesen finomra őket, hogy rusztikusabb legyen a keksz. Ahogy néztem, hellyel-közzel többen is hasonlóképp készítik. Úgyhogy kekszgyártásra fel, kezdődhet a móka!

Az egyik "elkövető"

A következő kekszeket gyömbérrel, és az őszi, párizsi kirándulásom alkalmával beszerzett combavával ízesítettem. Előtte egy csokoládéból ismertem ezt a "fűszert", majd a Salon du Chocolat madagaszkári fűszereket árusító standjánál hívta fel a figyelmemet rá az árus. Mint kiderült, a thai, indonéz, creol konyha által is előszeretettel használt kaffir lime-ról van szó, (ismertető itt) nagyon különleges, kellemesen citrusos aromája nagyon jól illik a gyömbérhez. Ennek hiányában kezeletlen citrom reszelt héjával ízesíthetjük a kekszeket.


Hozzávalók kb. 30-40 db kekszhez (kiszúrófüggő)

175 g fehér tönkölyliszt
70 g pirított őrölt mandula
1 csipet só
130 g vaj
80 g nádcukorből őrölt porcukor
2 kisebb vagy 1 nagyobb tojás sárgája
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál combava por/ 1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:

Az őrölt mandulát, a lisztet, sót, a fűszereket késes betétű robotgépbe szórjuk, rákockázzuk a hideg vajat, majd pulzálva morzsásra keverjük. (Ha nincs robotgépünk, ujjaink között morzsoljuk el a vajat a szárazanyagokkal, de ne maszatoljunk vele sokat, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert ebben az esetben nem lesz finom porhanyós a végeredmény.) Hozzáadjuk a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze, 1-2 kanálnyi jéghideg vízzel segíthetünk. Hűtőbe tesszük minimum 1 órára.
A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagságúra, ha kell, alálisztezünk. kiszúróval formákat szaggatunk, ha van keksznyomdánk, nyomdázzuk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kekszeket.
Előmelegített sütőben, kb 170-180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük őket. Akkor jók, ha elkezd minimális színt kapni a peremük! Ha túlsülnek, picit keményebbek lesznek...

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése