Oldalak

2014. augusztus 12.

Krémes vaníliafagylalt főzés és fagyigép nélkül



Egyszerűen nagyszerű kategória következik! Mondjuk készüljetek fel, hogy kalóriabomba, lehet koplalni utána...

Vasárnap reggelente, nyugis kávékortyolgatás közepette szeretek böngészni a neten. (mit meg nem enged az ember magának...! ) Martha Stewart oldalán bukkantam erre villámgyorsan elkészíthető főzés nélküli, tojás nélküli vaníliafagyira. Már régóta vallom: nincsenek véletlenek! pár hete ugyanis a hűtőben ott figyelt 2 doboz sűrített tej, emlékeztem, hogy segítségével lehet vaníliafagyit készíteni, de fogalmam se volt, hol láttam... így hát beszereztem....de nem volt időm kutakodni éppen... szegény sűrített tejet csak pakolgattam jobbra-balra...
És szembejött :) csak türelmesen kellett várni, mindennel így vagyok mostmár... aminek be kell sétálnia az életünkbe, az meg is fog jelenni ott! :)


Hozzávalók:
  • 300 g sűrített tej
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 kk bourbon whisky (ha nem szeretjük, vagy gyerekek is esznek a jégkrémből, elhagyható. Az alkohol segít abban, hogy ne fagyjon túl jegesen a fagyi, bár tapasztalatom szerint itt ez nem jelent gondot. Nem mellékesen, alig érezhető, kellemes ízt ad a fagyinak, ír jegeskávéhoz például zseniális!!!)
  • 400 ml 30% zsírtartalom fölötti, állati tejszín (ajánlom a Debic márkát, 35%-os, Metroban beszerezhető, nekem nagyon pozitívak vele a tapasztalataim mind a munkám során, mind a saját konyhámban!)


Elkészítés:

Összekeverjük a sűrített tejet, vaníliakivonatot és vaníliarúd kikapart magjait, ha, használunk, whisky-t.
A tejszínt lassú-közepes fokozaton habbá verjük. Laza mozdulatokkal beleforgatjuk a sűrített tejes krémbe. Porcelán vagy fém edényben pár óra alatt kifagyasztjuk.


Jó étvágyat!

Utóirat: az elveszett fagyigép-lapát emlékére...

4 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lehet. Itt érzem az ízét a számban. :)

    VálaszTörlés
  2. Edit, örülök, hogy tetszik, próbáld ki, isteni finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Júlia, milyen sűrített tejről van szó, cukrozottról? Ez nem derül ki sehol, csak azért tippelek erre, mert a hozzávalók közt nincs semmilyen édesítő, cukor. Amennyiben cukrozott, akkor ez a tubusos fajta? Kérlek pontosítsd ezt, mert így nem nagyon lehet kipróbálni..... én dobozos sűrített tejből még csak olyat kaptam, ami nem cukrozott. A bevezetőben dobozosról írsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moha! Bocsánat, csak most láttam ezt a megjegyzést...
      Tehát a szóban forgó sűrített tejet Pesten a Culinarisban vásároltam, dobozos változat volt, és igen, cukrozott. Szoktam készíteni néha tubusosból is, ha nagyon SOS kell, de a dobozos konzerv változat nekem jobb ízű...

      Törlés