Oldalak

2012. október 28.

Kakaós csiga kicsit másképp


A hagyományos kelt tésztás kakaós csiga változatot - megvallom őszintén - ritkán készítem, mivel a nagymama rendszeresen süt nekünk. S bár szeretek kelt tésztákat gyúrni, valahogy a kakaós csiga nem sokszor készül... valahogy inkább a kalácsok felé húz a szívem, és főleg Karácsonykor, Húsvétkor készítem őket. Viszont, a kényszer nagy úr, a gyerekeim és életem párja rendszeres hétvégi reggelije a kakaós csiga egy közeli pékségből, sajnos elég változó minőségben...


 Ez a változat mondanom sem kell, elsősorban a gyorsasága miatt keltette fel annak idején az érdeklődésemet. Egy kedves ismerősömtől kaptam a receptet, ezúton is örök hálám érte! A tésztája túróval készül, tojás és vaj viszont nincs benne. Tehát ha például tönkölylisztet és bionádcukrot vagy xilitet használunk, egy extra egészséges kakaóscsigát kapunk!
Az elkészült sütemény finoman szólva túlhaladta előzetes várakozásaimat, pozitív irányba! Annyira finom, rettentően eteti magát, könnyed, nem fullaszt, mint sokszor a kelt sütik. Aki teheti, próbálja ki, nagyon gyorsan elkészül, a tészta összeállítható 10 perc alatt, kinyújtjuk, lekenjük, megszórjuk, feltekerjük, felvagdossuk és mehet a sütőbe. Pikk-pakk, összességében 1 óra alatt megvan! Aki szeret korán kelni, még reggelire is el tudja készíteni...

Kakaós csiga élesztő nélkül

Hozzávalók 13-15 darabhoz:

25 dkg áttört túró
25 dkg finomliszt
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
fél csomag sütőpor
10 dkg finomszemcséjű nádcukor
csipet só
1/2 rúd vanília kikapart belseje

töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
3-4 dkg natúr kakaópor
ízlés szerint nádcukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, kibélelünk egy alacsony peremű tepsit sütőpapírral.
A túrót, a cukrot és a vaníliát robotgéppel egyneművé keverjük, majd fokozatosan  hozzáadjuk a tejet és az olajat is. Hozzászitáljuk a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet, és először fakanállal összekeverjük, majd kézzel tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán vékony, négyzet alakú lapot nyújtunk belőle, amit megkenünk az olvasztott vajjal, majd rászitáljuk a kakaóport és rászórjuk a cukrot. Hosszában feltekerjük, 2 centis csigákra vágjuk, megkenjük a tetejüket tejjel és kb 20 percig sütjük őket.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése