Oldalak

2012. január 12.

Túrógombóc variációk


Gyerekkori kedvencem a túrógombóc... Viszont saját tapasztalat, hogy nagyon vacak, kemény is tud lenni, ha nem a megfelelő módon készül. Ettem már sajnos olyat, ami szinte cipőtalp-keménységű volt, mintha valami kemény grízgombócot ennék, az biztos, hogy túrót nem sokat látott. Nem szeretem, ha a grízzel próbálnak a túróból nagyobb mennyiséget varázsolni. De ha betartunk egy két alapszabályt, akkor biztos, hogy siker fogja koronázni próbálkozásunkat.
A legfontosabb dolog, hogy a bekevert masszát pihentetni kell a hűtőben, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni, hogy a tojással együtt összefogja a tésztát. Ha hagyunk elég időt arra, hogy a dara megszívja magát, sosem fő szét. Megnéztem a receptet több helyen, internetes oldalakon, illetve Horváth Ilona Szakácskönyvében, és hát elég nagy eltérések vannak abban a tekintetben, hogy mennyi tojás és búzadara szükséges hozzá. Én az évek során kikísérleteztem a saját verziómat, kevesebbet teszek bele, mint ahogy a receptek írják, és mostmár mondhatom, hogy mindig jól sikerül, ízre és állagra egyaránt. Finom, inkább puha, szinte elomlik az ember szájában, és ami lényeg: túróízű! Nem szeretem, ha kemény és harapni kell...
Az ízesítést illetően is számtalan variáció lehetséges, ha elkészítettünk egy alapmasszát, a fantáziánkra és ízlésünkre van bízva, hogy mivel és hogyan esszük... Most én egy hagyományos, zsemlemorzsába forgatott, édesített tejföllel leöntött változatot, és egy mandulába forgatott gyümölcsös öntettel felturbózott változatot osztok meg, de szerintem elengedhetjük a fantáziánkat, találkoztam már mákba forgatott verzióval is!

A túrógombóc alapreceptje:
  • 50 dkg jó minőségű túró (hát bizony, ez rengeteget számít!)
  • 2 tojás
  • 3 ek búzadara
  • 1-2 ek zabkorpa
  • 2 kk xilit vagy cukor
  • 1 forró folyó víz alatt kefével megsúrolt citrom reszelt héja, vagy még jobb, ha biocitromot használunk

Elkészítés:

A túrót összekeverjük a tojással, búzadarával, zabkorpával, majd beleszórjuk a cukrot és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük, egy közepesen sűrű, formázható masszát kell kapnunk, de ne legyen túl sűrű, tésztaszerű! Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, és minimum egy órát pihentetjük, de jobb, ha még többet, akár 5-6 órát pihen! Egy fazékban vizet forralunk, és vagy vizes kézzel, vagy két evőkanál segítségével gombócokat, formázunk. (Mondjuk az enyém nem is gombóc, inkább egy nagyobb galuskára hasonlít) Közepes forrás mellett kb. 7-10 percig főzzük a gombóckákat. A méretük és a formájuk az ízlésünktől függ, értelemszerűen a nagyobb méretűeket tovább kell főzni. Én a biztonság kedvéért ki szoktam próbálni, hogy hogyan viselkedik a gombóc a főzővízben, de nem szokott probléma lenni. Azt azért megjegyezném, hogy a túró fajtája nagyban befolyásolja a végeredményt, tehát a készítés során figyeljünk oda, hogy kell e még bele esetleg búzadara. Ezek tényleg, inkább lágy, rezgős állagúak, de nem kell megijedni, nem fognak szétfőni! Egyébként kipróbáltam már csak zabkorpával is, és az is működik!

Az ízesítést illetően most kétféle variációt készítettem:
Édes tejfölös, zsemlemorzsás túrógombóc:

hozzávalók:
  • 1 ek vaj
  • zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint méz, porcukor, xilit
  • fahéj vagy bourbon vaníliás cukor

A kifőtt gombócokat a vajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk, majd mézzel, vagy porcukorral, esetleg xilittel ízesített, kevés fahéjjal vagy eredeti vaníliás cukorral megbolondított tejföllel locsoljuk meg.

Mandulás túrógombóc erdei gyümölcsös öntettel:

hozzávalók:
  • 10 dkg hámozott, szeletelt mandula
  • ízlés szerint cukor, xilit vagy méz
  • csipetnyi fahéj
  • 1 doboz - 500g - fagyasztott vegyes erdei gyümölcs
  • 1 kk étkezési keményítő
A fagyasztott gyümölcsöt kb 1/2 - 1 dl vízben felfőzzük, ízlés szerint cukorral, xilittel vagy mézzel, és a fahéjjal ízesítjük. Pár perc lassú forralás után a 3-4 ek vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáadjuk, és épphogy összerottyantjuk.
A mandulát az ujjainkkal megtördeljük, száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, de vigyázzunk, mert cseles módon egy darabig semmi nem történik, utána nagyon hirtelen kezd pirulni, tehát ne legyen erős a tűz, és folyamatosan kevergessük, és amint elkezd pici színt kapni, vegyük le a tűzről, mert a serpenyő hője még pont annyi színt fog neki adni, amennyit kell. Ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, és az erdei gyümölcs öntettel meglocsolva tálaljuk!

telefonnal...

Jó étvágyat!
Ui: ha xilittel, illetve a zsemlemorzsa nélkül készítjük, minimális kalóriát tartalmazó egészséges ételt kapunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése