Oldalak

2015. augusztus 19.

Torta della nonna, avagy nagyi pitéje Toscanában


Egy kis nosztalgia, amikor Toscanába vágyom...


A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazin augusztusi számában is (64.old.)! 



Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű piteformához

tészta:
  • 175 g vaj
  • 375 g tönkölyliszt
  • csipet só
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • jeges víz


krém:

  • 6 tojássárga
  • 750 ml tej
  • 18 dkg cukor
  • 3 teáskanál kukoricakeményítő
  • reszelt narancshéj/citromhéj
  • 10 dkg fenyőmag, vagy mandula

tetejére: 
  • fenyőmag, mandula



Elkészítés:

A vajat, lisztet és a cukrot késes betétű robotgéppel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg sima tésztává összeáll. Ha nem áll össze, 1-2 kanálnyi hideg vizet a adunk hozzá. A tésztát kettéválasztjuk, gombócot formálunk belőlük, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Elkészítjük a krémet: A tejet felforraljuk. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.  A cukros tojáshoz hozzáadjuk a keményítőt, simára keverjük benne. A forró tejet fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön, folyamatos keverés közben besűrítjük a krémet. Folpackot terítünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg, amíg hűl. Teljesen kihűtjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formát kivajazzuk-lisztezzük. A tésztagombócokat kör alakúra nyújtjuk, majd az egyiket (ha nem egyformára sikerült szétválasztani, mindenképpen a nagyobbat) belefektetjük a piteforma aljába, beleigazítjuk. Villával megszurkáljuk. Ráöntjük a kihűlt krémet. A másik tésztával befedjük, szélet összeillesztjük, ujjunkkal kicsit összenyomkodjuk. A tészta tetejére szórjuk a fenyőmagokat, mandulát.Villával pár helyen megszurkáljuk a tetejét is, majd lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése