Oldalak

2015. június 23.

Cseresznyés clafoutis, a "flancia"...


Idén is szinte fuldokoltunk a cseresznyében, szinte szó szerint... úgyhogy térülés-fordulás közben muszáj volt bekeverni valami sütibe az éppen aktuálisan leszedett cseriket.
Most éppen clafoutis-ba... régebben azt hittem (a neve alapján), micsoda flancos dolog lehet ez, aztán persze az ismeretek bővülésével kiderült hogy nem, csak egy egyszerű sűrű palacsintatésztába bedobálunk egy kis cseresznyét és mehet a sütőbe. Pont hozzám klappol :) A franciák ki sem magozzák hozzá a cseresznyét, ennek talán az a funkciója,hogy ne eresszen levet a cseresznye, de lehet, hogy egyszerűen lusták voltak plusz munkát végezni, amikor kitalálták a receptet :) Én magoztam, és nem eresztett levet. A végeredmény isteni finom, kicsit rezgős állagú tejes pite lesz. Mi imádtuk!

Hozzávalók egy kb 28 cm átmérőjű formához:

  • 40 dkg kimagozott cseresznye
  • 4 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg nádcukor
  • 15 dkg tönkölyliszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje




Elkészítés:

A tojást habosra keverjük a cukorral, és a vaníliarúd kikapart belsejével, majd beleszórjuk a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, sűrű palacsintatészta állagú masszát kapunk. 
Egy tűzálló formát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztamasszát. A kimagozott cseresznyét a tetejére szórjuk, egyenletesen eloszlatjuk, kicsit belenyomkodjuk. 
Előmelegített sütőben (nálam 180 fok) kb 30-40 percig sütjük, amíg a teteje színt kap. Nem szabad túlsütni, hogy a közepe maradjon kicsit rezgős.
Vaníliafagyival, gyümölcsös sorbettel is isteni!
Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

  1. Már jó régen szeretném kipróbálni ezt a fajta süteményt, a képek és a recept most végleg meggyőzött! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ennek örülök, majd referálj, hogy sikerült :)

    VálaszTörlés