Oldalak

2015. február 22.

Még egy kis kekszőrület: pisztácia, fleur de sel, citrom



Tart még az őrület... imádom őket, mert gyorsan elkészülnek, bár nem tudok eleget készíteni belőlük, a fiúk pillanatok alatt eltüntetik az elkészült kekszeket! Vagy suliba viszik, így legalább nem látogatják a büfét...
Pisztáciás variációjuk készült most el, egy általunk készített bonbon adta az inspirációt...


Hozzávalók 25-30 db kekszhez:

  • 175 g finom tönkölyliszt
  • 100 g egész natúr pisztácia, serpenyőben megpirítva
  • 100 g nádcukor, finomra őrölve (esetleg porcukor)
  • 130 g hideg sózott vaj (természetesen sima vajjal is készülhet, ebben az esetben duplázzuk a megadott sómennyiséget)
  • 1 csipet tengeri só (fleur de sel)
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 15 g frissen facsart citromlé (kb 1/2 citrom leve)

A tészta nyersen még gyönyörű zöld színű

Az elkészítés azonos a korábban készült kekszekkel.
A pisztáciát serpenyőben, szárazon megpirítjuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, finomra őröljük.
A lisztet, cukrot, pisztáciát, a citrom héját összekeverjük, majd a hideg kockázott vajjal elmorzsoljuk. Ezt legegyszerűbb késes betétű robotgépben végezni, pulzáló üzemmódban. Amint morzsás állagú a tésztánk, hozzáütjük a tojás sárgáját, eldolgozzuk, majd a citromlevet is hozzáadjuk, és addig dolgozzuk, amíg a tészta gombócba összeáll.
Hűtőben minimum 1 órát pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, keksznyomóval kiszaggatjuk, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.
Ha rám hallgattok, kanalaztok hozzá egy kis lemon curd-öt! :)
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése