Oldalak

2015. január 29.

Csokoládés-mandulás és barackos-diós Rugelach



A Rugelach hivatalosan egy klasszikus zsidó (némely források szerint lengyel) sütemény, mely az évek során amerikanizálódott. Eredetileg vajjal és tejföllel készült, de ahogy az újvilágban átvették, lecserélték ezeket krémsajtra, legalábbis ez a féltudományos magyarázat, a tudományoshoz lehet böngészgetni, akinek van ideje :) És akkor meg is oszthatjátok velem, megköszönöm :)
Egyébként meg imádnivaló, puha, finom aprósütemény, mely ideális a gyerkőcöknek suliba a hiperes felfújt péksütemények kiváltására, és mennyei felnőtteknek kávéhoz, délutáni teához... illetve csak úgy...
Tésztája pillanatok alatt elkészül, én több adagot szoktam készíteni, aztán egy marad a hűtőben, a többi meg a fagyasztóba kerül. Praktikusabb, mint a bolti kész mélyhűtöttek, ki tudja, mi van bennük...
Töltelék tekintetében a hagyományos változat a csokoládé, illetve lekvár, nálunk viszont már több minden kerül bele, erre mutatok most variációkat.



Hozzávalók 24 db-hoz:
  • 200 g krémsajt (Philadelphia, Equisa, stb hasonló minőség)
  • 200 g vaj
  • 1 csipet só
  • 80 g porrá őrölt nádcukor
  • 265 g finom tönkölyliszt
  • 50 g olvasztott vaj
  • A lekenéshez: 1 db elhabart tojás
Tészta elkészítése:

A vajat robotgép segítségével habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű krémsajtot, és azzal is jól elkeverjük. A keverőkar lassú, folyamatos járatása közben hozzáadjuk a csipet sóval elkevert lisztet, majd az olvasztott vajat. Ekkorra már a tésztánk gombóccá összeáll, így kézzel még rádolgozunk, hogy egynemű tésztabucit kapjunk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük minnimum 2-3 órát (nálam ez akár 1-2 nap is szokott lenni).
Pihentetés után a bucit kettévágjuk, lisztezett deszkán vékony kör alakra nyújtjuk (2-3 mm vastagságra). A tésztaköröket megszórjuk/kenjük a töltelékkel, majd éles késsel vagy pizzavágóval 12 cikkre vágjuk. A cikkeket kiflire feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, lekenjük a felvert tojással. Forró, kb 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük a kifliket.



Töltelékek tippek:

  • A klasszikus kakaós-csokoládés töltelék, aprított mandulával és fahéjjal turbózva: Reszelt étcsokoládét olvasztott vajjal megkent tésztára szórjuk, majd fahéjjal és kevés nádcukorral elkevert, aprított mandulával szórjuk meg.
  • Diós-barackos töltelék: A kinyújtott tésztalapot baracklekvárral és aprított, fahéjas cukorral elkevert dióval megszórjuk, majd feltekerjük.
További tippek: reszelt marcipán apróra vágott kandírozott narancshéjjal, áfonyalekvár dióval, mogyorókrém, mák-naranccsal...

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése