Oldalak

2014. március 16.

Medvehagymás túrógombóc



A túrógombócot gondolom senkinek nem kell bemutatni, édes variációi sokszor készülnek nálunk is. Igazi gyerek és felnőtt kedvenc, Jolly Joker étel.
No és a sós változat? Íme egy példa rá, amit rendszeresen spenóttal készítek, de most kipróbáltam medvehagymával, elvégre nyakunkon a szezon ... Azóta is imádom!






Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g túró
  • 2 kicsi vagy 1 nagyobb tojás
  • csipetnyi tengeri só
  • 60 g tönkölybúza dara
  • 80 g medvehagyma, mosva, tisztítva
  • 5 szelet szárított sonka (fekete erdei, vagy serrano)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 150 ml tejszín
  • 4-5 levél medvehagyma
  • frissen reszelt parmezán
Elkészítés:

Túrógombóchoz a túrót áttörjük, a tojásokkal, a tönkölydarával, csipetnyi sóval összekeverjük, és minimum 2 órát hűtőben pihentetjük.
A medvehagyma szárát lecsipkedjük, váltott vízben átmossuk, alaposan lecsepegtetjük, felaprítjuk. Pici olívaolajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a túrós masszához. Gombócokat formázunk belőle, majd enyhén sós, gyöngyözve forró vízben kifőzzük őket.
Tálalás előtt az olívaolajon megfuttatjuk a csíkokra vágott sonkát, majd hozzászórjuk a megmosott, apróra vágott második adag medvehagymát, átfuttatjuk rajta, beleszórunk kevés parmezánt. Felöntjük a tejszínnel, és mártás sűrűségűre főzzük.
Tálaláskor még parmezánnal megszórjuk.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése