Oldalak

2014. január 20.

Joghurtos céklakrémleves



A minap úgy jellemezte egy nagyon kedves ismerősöm a céklát, hogy a "magyar Aloe vera"... Milyen igaza van! Ehhez szerintem nem is kell kommentár...  Javítja a véráramlást, állóképességünket, csökkenti a vérnyomást. Magas a folsav és antioxidáns tartalma, bizonyos vegyületei rákmegelőző hatásúak. Magas rosttartalma szabályozza a bélműködést, betain tartalma pedig segíti a máj méregtelenítését... és ez csak pár dolog amit most így hirtelenjében olvastam róla és felsoroltam... kell ennél több?  Együk szezonjában minél többet! Nyersen, sütve, főve, vagy édességként! 


Krémlevesek utáni rajongásom pedig nem lankad, kitűnően átmelegítenek, jókedvre derítenek! Ez a céklakrémleves pofonegyszerű, nem csak akkor érdemes kipróbálni ha szeretjük a céklát! Fényévekre van a sokak által ismert ecetes céklától! Az alma és a méz szépen kiegyensúlyozza a kissé "földes" ízeit. Gyönyörű színe miatt érdemes vele próbálkozni gyerekeknél is, "beveszik a kanyart"! :)



Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 db közepes cékla
  • 1db alma
  • 1 kisebb burgonya (igazából elhagyható, a keményítőtartalma picit sűríti a levest, én nem ragaszkodom hozzá!)
  • 1/2 kk tengeri só
  • 1-2 kávéskanál akácméz
  • 1/2 - 1 dl joghurt (vagy tejszín)
A céklát, almát, és burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, kb 1 kávéskanál sót hozzáadva, kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk őket.  Közben vízforralóban vizet forralunk, és  felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. (kb. 1 liter) Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot, vagy tejszínt, éppenhogy összeforraljuk. Mézzel megcsorgatva egyensúlyozzuk az ízeket. 
Pirított dióval, mandulával, ha szeretjük,kecskesajttal megszórva tálaljuk. 


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése