Oldalak

2013. november 20.

Csicsóka, a "gasztroceleb", de megérdemli! Gesztenyés csicsókakrémleves



A címben szereplő idézőjeles kifejezés blogbarátnőmtől, Ágitól származik, nagyon frappáns és találó szóösszetétel szerintem.... Hogy ez az újabban felkapott növényke miért érdemli meg a népszerűséget, arról többek között Ági blogjában, a Szeretetrehangoltan blogban is olvashattok, itt.


Nálunk a kertben még nincs csicsóka, de ha így haladunk, előbb-utóbb keresünk neki helyet :)
Így marad a piac, szerencsére nagyon sok helyen kapható kedves idős néniknél és bácsiknál, akiknél a vásárlás sokszor kellemes beszélgetésbe fordul át, és mindig meg lehet tudni egy-két hasznos információt a felhasználással és elkészítéssel kapcsolatban. Egy biztos: a csicsóka nagyon sokféleképpen elkészíthető, szinte helyettesíti a burgonyát, kicsit édeskés, de viszonylag semleges íze miatt változatosan fűszerezhető, nyersen, sütve, főve is fogyasztható, és ami a legfontosabb: nagyon egészséges! Bővebben erről például itt olvashatunk, meg persze sok helyen máshol...
Úgyhogy vegyétek, egyétek! :)

Most egy krémlevessel jövök, de igyekszem majd a többi kedvencünket is megmutatni, ami e remek növénykéből készül. A lista folyamatosan bővül :)

A gesztenyés csicsóka krémleves állandó szereplője az őszi téli időszaknak. Olyan szépen belesimul a gesztenye íze a csicsókába (vagy fordítva), valami hihetetlenül krémes ízharmónia jön létre, melenget, simogat...bármikor meg tudom enni, és ami örömhír, a fiúk is! :)



Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g csicsóka
  • 100 g natúr gesztenye (akár fagyasztott, egész vagy pürésített változat is lehet, a lényeg, hogy natúr legyen!)
  •  kb. 1 liter zöldség alaplé (magyarul zöldségleves)
  • 1/2 dl tejszín
  • tengeri só, frissen őrölt bors


A csicsóka tisztítása: 

A piacon akiktől vásárolom a csicsókát, mind azt mondják, hogy ne hámozzuk, csak nagyon alaposan folyó víz alatt kefével tisztítsuk meg, esetleg késsel kapargassuk meg, akár a répát. Ha jó éles hámozónk van, akár azzal is lehet tisztítani, nagyon vékonyan hámozni, de a görcsök miatt ez nem könnyű... a lényeg, hogy a héja nem vastag, tehát nem kell túlzásba vinni a hámozást. Én hámozóval a vastagabb részeket megkapargatom, a többi helyen alaposan átkefélem, így használom fel. 


Elkészítés:

Tisztítás után a csicsókát kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lábosban kevés vajon puhára pároljuk. (Ha a gesztenyénk friss, vagy fagyasztott egész, ekkor adjuk hozzá és együtt pároljuk!) Ha puha a csicsóka, felöntjük a zöldségalaplével, pár percig főzzük, majd botmixerrel turmixoljuk. Ha natúr gesztenyepürét használunk, a felöntés előtt a csicsókához adjuk, és együtt turmixoljuk. Turmixolás után kevés tejszínnel selymesítjük, de ez akár el is hagyható.
Tálaláskor meglocsoljuk hidegen sajtolt tökmagolajjal.



Jó étvágyat! :)

2 megjegyzés: