Oldalak

2012. június 26.

Ribizlis lepény


Remélem nem okozok csalódást azzal, hogy ez a gyönyörűség valójában egy egyszerű egyensúlytészta, megpakolva ribizlivel... :) 

Én nagyon elfogult vagyok ezekkel a sütikkel, mert szinte elronthatatlanok, és gyorsan elkészülnek! Nyáron rengeteget ilyet sütök, (házi)fagyi mellé isteniek, és nagyon jól kombinálhatóak idénygyümölcsökkel, a liszt lehet tetszés szerint egészségesebb változatban teljes kiőrlésű, vagy tönköly, és részben helyettesíthetjük darált mandulával, dióval, mákkal... Arra szoktam figyelni, hogy ha teljes egészében tk liszttel készítem, akkor teszek bele egy kis szódabikarbónát is, hogy kicsit könnyebb legyen a tészta. 



Hozzávalók:

  • 20 dkg sima vagy teljeskiőrlésű (tönköly)liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg nádcukor, vagy részben vagy teljesen xilit
  • 4 db tojás
  • kb 1/2 cs (foszfátmentes) sütőpor 
  • ribizli vagy más idénygyümölcs, pl. málna



Elkészítés:

A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
A vajat habosra keverjük a nádcukor 2/3-ával,  majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és azzal is kikeverjük. A tojásfehérjét a cukor maradék részével kemény habbá verjük. A fehérjehabot, és a sütőporral elkevert lisztet váltakozva a vajas-tojássárgájás masszához keverjük, óvatosan, hogy a hab ne törjön. Ha nagyon sűrű lenne, keverhetünk hozzá pár evőkanál tejet.
Egy pitesütőformát kivajazunk-kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a masszát, elegyengetjük. A tetejét megpakoljuk a lecsöpögtetett, kevés liszttel meghintett ribizlivel, majd megszórjuk kevés nádcukorral. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fok légkeveréses sütőben) addig sütjük, míg a cukor megpirul a tetején. (kb. fél óra, tűpróbával ellenőrizzük!)
Vaníliafagyival tálaljuk. (legközelebb az következik)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése