Oldalak

2012. március 12.

Zöldséges bulgur lilahagymás sült gomolyával


Ezt az ételt - vagy valami nagyon hasonlót - nemrégen egy (furmint) borkóstolón ettem, és annyira ízlett, hogy el kellett készítenem itthon is. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége!
A bulgurt korábban használtam már jópárszor, de leginkább köretként, rizs, vagy tészta alternatívájaként. De mint a mellékelt példa is mutatja, egy gyors vacsorának vagy munkahelyi ebédnek is nagyszerű, mivel főzni sem kell! Bár a belevalókat azért mégis... és inkább sütni...


És mi is az a bulgur? Én most nem szaporítom erre a szót, olvashattok róla például a itt, nagyobb receptgyűjtő oldalakon, például itt, gasztroblogokon, például Chili&Vanilia blogjában.
Mindenesetre annyi biztos, hogy nemcsak egészséges, de nagyon finom is, nekem sokkal jobban bejön, mit például a hajdina... Legjobban a törökös, arabos ízvilág áll jól neki.
És akkor pár szót a sajtról: jó féléve már, hogy a Nárcisz Birtok sajtjait vásárolom. Ez itt nem a reklám helye, de ajánlom figyelmetekbe! Nagyon finomak Nárcisz sajtjai, személyes kedvencem a fokhagymás snidlinges lágysajt, és a mostani főszereplő tehéngomolya!


És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 csésze bulgur
fél fej lilahagyma (vagy vörös, salotta vagy újhagyma is lehet)
1 zsenge cukkini
1 padlizsán
1 kisebb kaliforniai vagy kápia paprika
fél citrom leve
6-7 evőkanál olivaolaj

tengeri vagy himalája só, frissen őrölt bors, szárított chilipaprika, friss petrezselyem és menta

15-20 deka lilahagymás gomolya (vagy más, hasonló tipusú sajt, a lényeg hogy süthető legyen)

Elkészítés:

A bulgurt leforrázzuk dupla mennyiségű vízzel, majd állni hagyjuk bő 20 percet, amíg magába szívja az összes folyadékot.
Közben a hagymát, cukkinit, padlizsánt, paprikát felkockázzuk. Egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, majd rádobjuk a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és az egészet félpuhára sütjük. Ne essenek össze a zöldségek! Amikor a zöldség is kész, és a bulgur is megpuhult, összeforgatjuk őket, belekeverjük a maradék olívaolajat és a citromlevet, majd darálunk rá kevés szárított chilit, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és mentával. Megkóstoljuk, ha kell még utánasózzuk, borsozzuk.
Elkészíthetjük úgy is, hogy keverünk bele 2 evőkanál paradicsompürét is.
A sajtot hasábokra vágjuk, és minimális olívaolajon, nem túl forró serpenyőben pár perc alatt kérget sütünk rá. Sajttól függően vigyázzunk, el ne olvadjon! Nárcisz sajtja kiválóan viselkedett!

Igyunk hozzá egy finom könnyed furmintot! (borajánlóra nem vállalkozom...)

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése