Oldalak

2012. február 4.

A második legjobb dolog a síelésben…


A Käsespätzle - magyarul leginkább sajtos nokedlinek nevezhetnénk - az osztrák sípályák hüttéinek kedvelt fogása. Nagyon szeretem, és a síelések alkalmával alig várom, hogy egy jó kis hüttét útba ejtsünk.
Többször próbálkoztam már vele itthon is, természetesen mindig szezonjában, azaz a síelés után, nosztalgia gyanánt. Aztán március körül rendszerint alábbhagy a lelkesedés, valószínűleg azért, mert nem igazán pocakkímélő étel, és inkább a zimankós hidegben kívánja meg az ember lánya, mint mondjuk nyári melegben. Persze idén is előkerült a téma, és hát lassan kialakul az itthoni elkészítési mód is, egyre jobban sikerül eltalálni a jellegzetes ízeket. Igazából ez sem bonyolult étel, receptje több helyen megtalálható a neten, és gyorsan elkészíthető. Tulajdonképpen egy jó kis galuskatésztát kell készíteni, majd a kiszaggatott, sós vízben megfőzött nokedliket húsos szalonnával és tisztes mennyiségű sajttal összesütni, végül sült hagymával, petrezselyemmel megszórva tálalni.
A legtöbb helyen ecetes vegyes salátával adják. A mostani csúszka alkalmával sajnos sikerült egy borzasztóan elrontott változattal is szembesülnünk, de az nem is vasserpenyőben készült, és inkább egy sajtos szószban volt… huuu, nagyon tömény volt! Kínlódtunk is utána rendesen… Szóval a lényeg, hogy össze kell sütni a sajttal! És javaslom, hogy utána korizzunk, szánkózzunk vagy sétáljunk egy nagyot ebben a gyönyörű hóesésben! Csak ne lenne ilyen hideg! Brrrrr….

Jöjjön a recept!
Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 1dl tej
  • 1dl szódavíz
  • 1 kk tengeri só + 1 csapott ek a főzővízhez
  • frissen őrölt bors
  • 15-20 dkg edami, ementáli, vagy más hasonló tipusú sajt, csak ne füstölt legyen!
  • 2 ek vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítés:
Egy nagy fazékban vizet forralunk, és teszünk bele 1 evőkanál sót.
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a 1 kk sót, a tojásokat, tekerünk rá egy kis borsot, majd fakanállal nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, szódavizet, és összekeverjük. Csak annyira kell elkeverni, hogy nagyjából egynemű, éppen hogy csomómentes legyen, mert ha nagyon kikeverjük, nehéz lesz a tészta. Az is fontos, hogy akkor állítsuk össze, amikor már forr a víz, nem jó, ha áll a tészta. A szódavíz mennyisége is tájékoztató jellegű, mivel a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kell még bele víz ahhoz, hogy nokedlitészta sűrűségű legyen.  A tésztát nokedliszaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Én két részletben csináltam, nem kell nagyon telerakni a főzővizet! Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki szűrőkanállal és egy szűrőben öblítsük át hideg vízzel.
A sajtokat lereszeljük. A  húsos szalonnát felkockázzuk, egy (lehetőleg vas) serpenyőben megpirítjuk, beletesszük a kifőtt galuskát, összeforgatjuk, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Közepes tűzön addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad-rásül.
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és kevés zsiradékban (olaj vagy vaj) aranybarnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A kész nokedlit borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, hagyományosan a serpenyőben. Ha szeretjük, készíthetünk hozzá vegyes salátát!
Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

És hogy mi a LEGJOBB dolog a síelésben? hát a napfény-hegycsúcs-nyugágy triója, egy kis forralt borral megspékelve... 





1 megjegyzés: