Oldalak

2012. február 9.

Kókuszos zabkeksz aszalt áfonyával


Újabban rákaptam a kekszgyártásra... gyorsan elkészíthetőek, finomak, sokáig eltarthatóak, dekoratívak, és még egészségesek is lehetnek.
Akár reggelire egy pohár joghurt mellé, akár nasinak délelőttre, uzsonnának, kávé, tea kísérőjeként!... vagy ahogy a drága párom szokta, vacsora után "én még éhes vagyok!" felkiáltással leblattyog a konyhába, kekszesdoboz elő, és egy pohár tej kíséretében betermeli az egészet...:)
Most egy teljesen "vállalható" variációt osztok meg, értem ezalatt, hogy ha éppen olyan időszakunkat éljük, amikor vigyázunk az alakunkra, akkor is nyugodtan fogyasztható, pláne ha lecseréjük a nádcukrot xilitre vagy eritriolra.

A kókuszos zabkeksz receptje:



Hozzávalók kb 15-20 db kekszhez:

  • 12 dkg puha vaj
  • 12 dkg nádcukor
  • csipetnyi tengeri só
  • 2 db tojás
  • 12 dkg zabpehelyliszt
  • 3/4 kk sütőpor
  • 1 ek zabkorpa
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 2 ek kókusztejpor
  • 3 ek aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés).
A vajat és a cukrot elektromos robotgéppel kikeverjük annyira, hogy a cukorszemcsék felolvadjanak. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, ezzel is jól eldolgozzuk.
Egy másik tálban összevegyítjük a zabpehelylisztet, sütőport, sót, zabkorpát, kókuszreszeléket, kókusztejport és az aszalt áfonyát, majd a vajas keverékhez adjuk, és fakanállal egyneművé összekeverjük.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és a kekszmasszából egy benedvesített evőkanál segítségével kis halmokat teszünk, egymástól minimum 3 cm távolságra, mert sütés közben ellapulnak! 10-12 percig kell őket sütni, addig, amíg a szélük elkezd megbarnulni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény lesz! Jól zárható fémdobozban sokáig elállnak, de nálunk max a másnapot élik meg...:-) 
Csendben jegyzem meg, hogy ajándéknak is kiváló!

Jó étvágyat!
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése