Oldalak

2012. október 28.

Kakaós csiga kicsit másképp


A hagyományos kelt tésztás kakaós csiga változatot - megvallom őszintén - ritkán készítem, mivel a nagymama rendszeresen süt nekünk. S bár szeretek kelt tésztákat gyúrni, valahogy a kakaós csiga nem sokszor készül... valahogy inkább a kalácsok felé húz a szívem, és főleg Karácsonykor, Húsvétkor készítem őket. Viszont, a kényszer nagy úr, a gyerekeim és életem párja rendszeres hétvégi reggelije a kakaós csiga egy közeli pékségből, sajnos elég változó minőségben...

2012. október 7.

Burgundi marharagu (boeuf bourgignon)


Nagyon régóta tologattam ezt a bejegyzést, nem egy villám mozzanat a megírása sem és az elkészítés sem...(de megéri!)  Kedvenc gasztrojelenségem, Julia Child klasszikus receptje. Vörösboros, súlyos, mélytüzű étel, igazi pasis, hétvégi kaja, ebben a kategóriában valódi gyöngyszem. Isteni vasárnapi ebédre burgonypürével, vagy estére jóféle kenyérrel szaftját mártogatva... hasunkra azért vigyázzunk! :) Augusztusban a férjem születésnapjára is ezzel készültem. Egyébként akkoriban (augusztus 15-én) lett volna Julia 100. születésnapja is, így hát adott volt, hogy mivel is fogunk ünnepelni! Korábban pedig szintén egy jeles eseménykor is ez volt a menü, barátaink látogatásakor. Mi más is lehetett volna? :)
Titka a pácolás, és a lassú főzés, illetve sütés. Előző este kell bekészíteni a bepácolt husit és zöldségeket, majd másnap előpirítani, és betolni a sütőbe, vagy lassú tűzön a tűzhelyen rotyogtatni. S bár kicsit babrás, érdemes nekiállni, mindenképpen nagy élményben lesz részünk! Nem is ragozom, jöjjön a recept!




Burgundi marharagu

Hozzávalók:
  • 1 kg marhalapocka
  • 15 dkg szalonna
  • 6 ek olaj (vagy mangalicazsír)
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 2 ek rizsliszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg ecetes gyöngyhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1 csokor petrezselyem, és tejföl a tálaláshoz

a páchoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 5 dl, zöldség vagy húsalaplé
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 friss kakukkfűág
  • 4-5 friss rozmaringág
  • 8-10 szem feketebors
  • 2 babérlevél

Elkészítés:

Először pácolunk, előző este a következőket készítjük el:
A megtisztított vöröshagymát felnegyedeljük, a megpucolt fokhagymát felszeleteljük, a meghámozott sárgarépát kb 2-3 centis karikákra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük (amibe majd belefér az összes hóbelevanc), majd felöntjük a felforrósított húsalaplével és a vörösborral. Hozzáadjuk a páchoz a friss fűszereket, borsot és babérlevelet. A húst megtisztítjuk, majd feldaraboljuk kb 3x3 centis kockákra (na igen, az eredeti recept 5x5 centis kockákat ír, én azt túl nagynak találom, a gyerekek se szeretik, így az idők során maradt ez a méret, ami annyiban is előnyösebb szerintem, hogy könnyebben átfő, de még pont jól harapható). A húsdarabokat a pácba tesszük, lefedjük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a húst, a hagymákat és a zöldséget kihalásszuk a pácból, és papírtörlőn megszárítjuk, a páclevet pedig a fűszernövényekkel félrerakjuk. A szalonnát felkockázzuk. 
Egy nagyobb átmérőjű, mélyebb lábost előveszünk, lehetőleg olyat aminek hőálló a füle és a fedele, ha nincs ilyen edényünk, egy vastag aljú nagyobb lábost használjunk. (nekem nincs) Ebben 4 evőkanál olajon pörcösre pirítjuk a szalonnát, majd szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A húskockákat enyhén sózzuk, majd a lábosban maradt zsiradékon két-három részletben átpirítjuk úgy, hogy enyhén odakapjon a felületük, de azért ne égjen meg. Egyszerre ne sokat tegyünk a lábosba, hogy szellősen tudjanak pirulni, ne párolódjanak! A megpirult adagot kivesszük, félretesszük. Ha a hús kész, a megmaradt zsiradékon a hagyma-fokhagyma-répa triót is előpirítjuk, most is úgy, hogy ne zsúfoljuk tele az edényt.
A megpirult zöldségekhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a lisztet, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a szalonnapörcöket és a húskockákat, nyakon öntjük a félretett fűszeres páclével, majd megint sózzuk, borsozzuk, és erős lángon pár percig forraljuk, ekkor az alkohol nagy része elillan.

Ami most jön, én azon a ponton eltérek az eredeti receptől, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs sütőbe betehető olyan edényem, amiben egyszerre a főzés és sütés művelete is elvégezhető. Tehát az eredeti recept szerint úgy kellene folytatni, hogy az edényt lefedve betenni a sütőbe, és ott 3 órát sütni lassú tűzön. Ebben az esetben a sütőt a hús előpirítása előtt kapcsoljuk be 130 fokra!  Én úgy csinálom, hogy marad a tűzhelyen, fedő alatt, takarékon párolom, sűrítem be, ez is kb 3 órát vesz igénybe. Készítettem már a kuktában is, persze sokkal gyorsabban elkészül benne, de a rituálé miatt inkább a másik edényre szavazok! Közben kétszer átkeverem. 
Amíg a hús sül/fő, a gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a maradék olajon előpirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt gyöngyhagymát és még egy kicsit sütjük őket. A hagymás gombát az utolsó óra közepe táján hozzáadjuk a húshoz, és még kb félórát sütjük/főzzük őket.
Tálaláskor az ételt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és fogyasztáskor ízlés szerint tejföllel locsoljuk meg. Szerintünk habosra kevert burgonyapürével a legfinomabb!


Jó étvágyat!
(a recept "saját konyhára és ízlésre igazítva"  Stahl Judit: Végre otthon című könyve alapján készült, 59. old.)



2012. október 6.

Őszi ízek: Sütőtökös sajttorta


Nagy kedvencem lett ez a sütemény...krémes, őszies, egészséges, már amennyire egy édesség az lehet...